Службата за държавна сигурност на Латвия твърди, че разузнавателните агенции на "враждебни страни" изучават работата на институциите на републиката в контекста на пандемията с коронавируса, за да разберат способността им да реагират в случай на потенциална военна конфронтация. Това заключение се съдържа в доклад, публикуван в понеделник от Държавната служба за сигурност за 2020 г., извадки от който са цитирани от местната агенция LETA, цитирана от ТАСС.

"Пандемията COVID-19 създаде не само предизвикателства, но и безпрецедентни възможности за разузнавателните служби на враждебни държави."

В Русия: САЩ подготвят Прибалтика за война с Москва

В Русия: САЩ подготвят Прибалтика за война с Москва

Колко пари харчат САЩ за това?

"Действията на отговорните органи по време на пандемия демонстрират готовността на страната да се справи с кризисни ситуации и след като проучи действията им, разузнавателните служби на недружелюбни държави могат да идентифицират и предскажат способността на различни ведомства да реагират в случай на потенциална военна конфронтация."

"Поради това, в допълнение към обичайните указания, през 2020 г. руските специални служби се фокусираха и върху актуални въпроси в контекста на COVID-19", се казва в документа.

"Както и в предишни години, най-сериозните заплахи за сигурността в областта на контраразузнаването идваха от руските специални служби. Имаше и нарастващ интерес от страна на китайските разузнавателни служби", се казва в доклада.

Британски командоси и Ми-6 погват руското разузнаване по света

Британски командоси и Ми-6 погват руското разузнаване по света

Началникът на армията предложи те да бъдат поставени на различна траектория в новите планове

Службата за държавна сигурност допълва, че мерките предприетите в Латвия и други държави за предотвратяване на разпространението на коронавирус са затруднили чуждестранните разузнавателни служби, включително принуждавайки ги да събират информация от разстояние.

"Тъй като пандемията COVID-19 намалява възможностите за разузнаване лице в лице, значението на алтернативните разузнавателни платформи като кибер разузнаване, спътниково разузнаване и събиране на разузнавателни данни с отворен код нараства", казва докладът.

Разузнавателните служби на "недружелюбни страни" все още се интересуват от бойните части на НАТО в Латвия, ролята в Северноатлантическия алианс и ЕС, вътрешната, външната и отбранителната политика, социално-икономическата ситуация в републиката , състоянието на правоприлагащите органи, държавните институции, както и позицията в стратегически важни отрасли и съоръжения от критична инфраструктура.

Литовското разузнаване: Китай и Русия употребяват COVID-19 за геополитика

Литовското разузнаване: Китай и Русия употребяват COVID-19 за геополитика

Освен шпионаж, Русия използва и военната си мощ, за да сплаши съюзниците от НАТО и да влияе на съседите в ЕС