Руското министерство на външните работи осъди съвместното заседание на правителствата на Албания и Косово на 2 октомври. В изявление за пресата, Русия подчертава, че идеята за "премахване на границите" между Косово и Албания е "тревожна", това е нарушение на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и нарушение на териториалната цялост на Сърбия, от която Косово част.

"С тревога получихме докладите от 2 октомври т.г. в Тирана за съвместно заседание на правителството на Албания и "правителството" на Косово. Документите, подписани по време на събитието, както и изявленията на участниците, пораждат сериозни въпроси", коментира руското министерство.

Според Русия, "тезата за необходимостта от "премахване на границите" между Албания и Косово не може да не е тревожна. Бих искал да ви напомня, че Косово (и това се потвърждава от Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН) е неразделна част от Република Сърбия и своеволното третиране на принципа на териториална цялост по отношение на суверенна държава не може да се разглежда като нещо различно от груба намеса в нейните вътрешни работи".

"Обявяването на намерения от този вид увреждат процеса на уреждане на Косово, обезсилват усилията, насочени към намиране на взаимно приемливо решение на проблема в рамките на преговорите между Белград и Прищина", допълват те.

"По подобен начин разглеждаме споразуменията, постигнати на гореспоменатата среща, които определят албанско-косовското "сливане" в различни секторни области".

Създава се "недвусмислено впечатление, че въпреки съмнителния и рисков характер на тяхното "сближаване", властите продължават да преследват линията за велика Албания. Подобни действия представляват реална заплаха за мира и стабилността в балканския регион. Разчитаме на ясна реакция на тази дейност от страна на международната общност - на първо място, на Европейския съюз, на който Генералната асамблея на ООН е възложила мисията на посредник в диалога Белград-Прищина".

Решаването на спора около статута на Косово продължава в Брюксел

Решаването на спора около статута на Косово продължава в Брюксел

Мария Захарова сравни Александър Вучич с Шарън Стоун в "Първичен инстинкт"