Косовският премиер Абдула Хоти и сръбският президент Александър Вучич са от днес в Брюксел, за да продължат преговорите за решаването на спора около статута на Косово под егидата на Европейския съюз.

Припомняме, че на 3 и 4 септември двамата лидери бяха в Белия дом, където с посредничеството на администрацията на Доналд Тръмп се опитваха да възобновят икономическите си отношения.

Вчера Хоти обяви в профила си във "Фейсбук", че от понеделник започват същинските преговори за взаимно признаване между Сърбия и Косово, предаде "Ройтерс".

Междувременно Мария Захарова - говорителката на руското външно министерство - публикува в профила си във "Фейсбук"снимка на седналия пред бюрото на Доналд Тръмп Александър Вучич и прочутия кадър от филма "Първичен инстинкт", на който актрисата Шарън Стоун е кръстосала предизвикателно крака.

Така тя сравни Вучич със Стоун, отмъщавайки му по своеобразен начин, че макар и Сърбия да е най-близкият съюзник на Русия на Балканите, сръбският президент е решил да подобрява отношенията си със Запада. Припомняме, че на срещата в Белия дом Вучич подписа споразумение за подобряване отношенията с Косово, чиято независимост, обявена през 2008 г. не бе призната нито от Москва, нито от Белград.

Под снимките Захарова бе написала следния текст: "Ако сте поканени в Белия дом, но вашият стол е поставен така, сякаш сте на разпит, то тогава седнете така, както е показано на картинка № 2 (тази със сцената от филма).

Вучич: Няма да признаем Косово в сегашните граници, ако въобще го признаем

Вучич: Няма да признаем Косово в сегашните граници, ако въобще го признаем

"Не мога да изключа ЕС да поиска признаване, но това не е правено досега"

От своя страна сръбският президент Александър Вучич определи действията на Захарова като "примитивизъм и простащина". Според него коментарът на Захарова говори повече за нея и за хората, които са я назначили на поста, отколкото да се отнасят до него. В същото време Вучич подчерта, че Сърбия би искала да бъде уважавана - и във Вашингтон, и в Москва, и в Брюксел, и в Пекин - тя има собствени интереси и в зависимост от тях се държи по съответния начин, обобщи Вучич.