Русия наложи вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Сирия, предаде РИА "Новости".

Документът засяга разследването на обвиненията за химически атаки в разкъсваната от война страна. 

Той е внесен от САЩ и събра 11 гласа "за". "Против" гласуваха Боливия и Русия. Китай се въздържа. 

Дамаск отрича обвиненията, че стои зад атаките със зарин и твърди, че е предал всичките си химически оръжия и това е било потвърдено от ОЗХО.

Опозицията в страната и САЩ обаче обвиняват сирийските власти, че при подобни атаки са загинали около 2000 души от 2013 година насам. 

Сирийските военни са използвали химическо оръжие в над 30 атаки

Сирийските военни са използвали химическо оръжие в над 30 атаки

ООН обяви нападението в Хан Шейхон за военно престъпление

Сирийските сили са използвали химическо оръжие повече от 30 пъти по време на гражданската война в страната, включително и при смъртоносното нападение, което доведе до това военен самолет на ООН да стреля по самолетите на правителството, показа разследването на Организацията.

Това стана ясно в началото на септември. 

Констатациите на комисията на ООН по въпроса със Сирия е, че по време на конфликта правителствена военна операция е пуснала зарин над Хан Шейхун в провинция Идлиб. Това се е случило през април, когато цивилните жертви на операцията са били повече от 80.

Докладът на комисията изтъква, че повечето от загиналите са били жени и деца и обявява нападението в Хан Шейхун за военно престъпление.

Преди последния доклад, атаката е била идентифицирана като съдържаща зарин. От Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), не казаха кой е извършил нападението.

Разследването сочи, че до момента са документирали 33 атаки с химическо оръжие.