Ръководителят на руските вертолети заяви, че Индия забавя подписването на твърдо споразумение за закупуване на 140 хеликоптера, въпреки предоставената информация от Русия, предаде "Ройтерс".

Главният изпълнителен директор Андрей Богински също заяви, че ще е от полза за Индия, ако планираната поръчка за над 100 роторни кораба за Индийския флот може да бъде комбинирана със 140, които Индия търси да купи за армията.

Руските вертолети са собственост на държавния руски конгломерат Rostec.

Индия и Русия подписаха споразумение през 2015 г. по програма "Направете в Индия" на индийския премиер Нарендра Моди за доставката на 140 вертолета KA 226T с Русия, за да доставят 40, а останалите да бъдат сглобени и произведени в Индия.

Двете страни също са проведели предварителни разговори за доставката на над 100 вертолета KA 226-T за ВМС на Индия, заяви Богински.

Индия купува въоръжение от Русия за 14,5 млрд. долара

Индия купува въоръжение от Русия за 14,5 млрд. долара

Това бил истински напредък в двустранните отношения

"Ние свършихме значителна успешна работа и предоставихме цялата информация на министерството на отбраната на Индия, за съжаление няма ефективен и бърз отговор от индийската страна", подчерта той по време на въздушното изложение в Дубай.

Относно поръчката за Индийския флот, Богински заяви, че Индия ще се възползва от комбинирането на двете поръчки, за да спечели по-голяма стойност при увеличаване на възможностите си.

"Основният победител ще бъде Индия, ако се присъединят и двете поръчки", каза той, добавяйки, че руските вертолети чакат официално искане на заповед от Индийския флот.

САЩ натискат Индия да не купува С-400 от Русия

САЩ натискат Индия да не купува С-400 от Русия

Иначе щяла да бъде ударена със санкции

Цивилните вертолети представляват около 30-35% от общите продажби на руски вертолети, докато останалите 65-70% са военни самолети. Очаква се съотношението между цивилните и военните продажби да остане същото през следващите три години, но общите обеми на продажби могат да се увеличат, тъй като руските вертолети предлагат на пазара разширената си гама от чопъри, каза Богински.

Компанията води преговори с международни клиенти, включително някои в Близкия изток за продажба на своите нови вертолети Ми-38, каза той, като отказа да се усъвършенства.

Новите вертолети VRT-500, като първият полет е планиран за 2021 г., проявиха силен интерес от Индия и някои страни от Близкия Изток, каза той, като добави, че споразумението за VRT-500 ще бъде подписано на продължаващото изложение в Дубай.

"Съществува силен интерес от страна на индийските компании за сглобяване (VRT 500) в Индия", добави още той.

По думите на Богински руските вертолети планират да продадат 1000 от VRT-500 до 2035 г.