Великобритания стои зад химическата атака в Сирия, при която загинаха 50 души, а стотици други пострадаха. Това заявиха от руска страна, цитирани от АП. 

Говорител на руското военно министерство обяви това, без да предостави никакви доказателства в подкрепа на тези твърдения. 

Източници от армията съобщават данни, които са получили от болниците в град Дума, където бе извършена атаката. Градът се намира в размирния сирийски анклав Източна Гута, предградие на Дамаск. 

Припомняме, че след последните сражения бойците се съгласиха да се изтеглят от града, това бе излъчвано пряко по телевизията. След това обаче бе извършена атаката, за която Западът обвини Сирия, която хвърли вината върху групировките. 

Външният министър на Русия Сергей Лавров обяви по-рано, че Москва имала "неоспорими" доказателства, че предполагаемата атака с химическо оръжие в Сирия е била извършена с помощта на чуждестранна тайна служба.

Русия видя постановка на чужда тайна служба зад химическата атака в Сирия

Русия видя постановка на чужда тайна служба зад химическата атака в Сирия

Тайна служба на държава, която провеждала русофобска кампания

"Имаме неоспорими доказателства, че това беше поредна постановка и че тайните служби на определена държава, която сега е в челните редици на русофобска кампания, е замесена в тази постановка", изтъкна той на пресконференция.

Руският първи дипломат коментира и темата с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Според него вчерашният доклад на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) не потвърждавал произхода на използваното нервнопаралитично вещество срещу семейство Скрипал.

По думите му, докладът само е потвърдил състава на веществото и че твърдението на Великобритания, че докладът на ОЗХО потвърждава нейната позиция по случая "Скрипал", е пресилено. Великобритания обвинява Русия за покушението.

Руският външен министър коментира още, че се надява, че няма да има повторение на опита на Либия и Ирак в конфликта в Сирия.

Съдбата на света е в ръцете на Путин

Съдбата на света е в ръцете на Путин

Америка, подготви се за нашите стари и надеждни ядрени бойни глави