Изправен пред заплахата САЩ да нанесат удар по Сирия, руският президент Владимир Путин е пред дилема: да позволи американски ракети да поразят съюзника на Москва без отговор или риск от военен сблъсък със САЩ, информира АП.

Ако бъде притиснат в ъгъла с американска военна атака, Путин най-вероятно няма да се въздържи. Бездействия от негова страна ще поставят под заплаха всичко спечелено от Русия в Сирия, включително престижа на Москва и образа му на непоколебима личност.

Германия се зарече да продължи с натиска върху Русия за Сирия

Германия се зарече да продължи с натиска върху Русия за Сирия

Германия остава в тясна връзка със САЩ

"Нашият президент е този, който ще реши съдбата на света", заяви руският политик Владимир Жириновски пред държавната телевизия.

По време на други кризи в миналото Путин отговаряше с преобръщане на шахматната дъска.

Русия видя постановка на чужда тайна служба зад химическата атака в Сирия

Русия видя постановка на чужда тайна служба зад химическата атака в Сирия

Тайна служба на държава, която провеждала русофобска кампания

Когато подкрепяният от Кремъл украински лидер беше свален от власт с масови демонстрации през февруари 2014 г., Путин обяви, че САЩ имат вина за организирането на преврат и незабавно изпрати армията за анексиране на Крим.

Седем разузнавателни самолета на САЩ "слухтят" край руските бази в Сирия

Седем разузнавателни самолета на САЩ "слухтят" край руските бази в Сирия

Шест самолета P-8A Poseidon и самолет EP-3E Aries II

Коментирайки по-късно това развитие, руският лидер каза, че е бил готов да нареди руските ядрени сили да бъдат приведени в бойна готовност в случай на "най-негативното развитие" на фона на напрежението със Запада заради Крим. Той открито предупреди западните си колеги, че Москва е готова да се бори за Крим.

Тръмп ще реши за Сирия след консултации с Мей и Макрон

Тръмп ще реши за Сирия след консултации с Мей и Макрон

Американските спецслужби имат доказателства за химическата атака...

След това Москва подкрепи проруските сепаратисти в Източна Украйна и не помръдна пред няколко вълни от санкции на ЕС и САЩ.

Когато правителството на сирийския президент Башар Асад залитна към ръба на пропастта през 2015 г., само за няколко седмици Путин организира военна кампания, която спаси дългогодишния съюзник на Русия и в крайна сметка обърна хода на войната в полза на арабското правителство.

Британското правителство се обяви за решителни действия в Сирия

Британското правителство се обяви за решителни действия в Сирия

Тереза Мей няма да чака съгласие от парламента…

В наскоро излъчени документални филми президентът на Русия сподели спомени от младежките си години в квартал в Санкт Петербург, тогава Ленинград. Той разказа, че е научил уроци, които му помагат цял живот.

"Улиците в Ленинград ме научиха преди 50 г., че когато боят е неизбежен, вие трябва да ударите първи", спомни си той.

САЩ планират да поразят 8 цели в Сирия

САЩ планират да поразят 8 цели в Сирия

Сред целите са две летища, изследователски център

Путин разказа и история, че е гонил плъх. От случката заключил, че "никого не трябва да притискате в ъгъла".

Преди година Путин се надяваше на по-добри отношения със САЩ при Доналд Тръмп. През април 2017 г. той позволи на Вашингтон да удари сирийска военна база заради химическа атака и не отговори, очевидно в опит да остави вратата отворена за установяване на по-добри отношения с Вашингтон.

Но сега държавният глава на Русия е малко вероятно да покаже подобна толерантност, след като очакванията на Кремъл за подобряване на отношенията с Тръмп се изпаряват на фона на разследването в САЩ относно твърдения, че Москва се е намесила на изборите през 2016 г.

След като Западът отново обвини силите на Асад, че са извършили химическа атака през миналата седмица, руската държава сигнализира, че е готова да защити съюзника си, дори и ако се наложи пряк сблъсък със САЩ.

Военният експерт Михаил Ходаренок смята, че Русия трябва да отговори на всяка американска атака, тъй като репутацията на Москва може да бъде накърнена, ако не действа.

"Ще означава геополитически срам и колосална загуба на репутация. Не можем да рискуваме да изгубим лицето си. Америка, подготви се за нашите стари и надеждни ядрени бойни глави 10 мегатона", предупреди той.

Алексей Пушков, председател на Комисията по информационни въпроси към горната камара на парламента, коментира напрежението с по-умерен тон, заявявайки, че Русия има мощни конвенционални оръжия за отговор при атака на САЩ в Сирия.

"Трябва да избегнем ядрен конфликт. Необходимо е да защитим нашите съюзници в Сирия без да изпадаме в ядрената бездна", подчерта Пушков.