Британското правителство се обедини около позицията, че са необходими решителни действия в Сирия, за да бъде предотвратено използването на химически оръжия в бъдеще. Това се казва в изявление на кабинета на Тереза Мей, цитирано от Би Би Си.

Днес британските министри заседаваха, за да обсъдят реакцията на Лондон по отношение на употребата на химическо оръжие от режима на Башар Асад в град Дума.

Информацията за химическата атака беше потвърдена от Световната здравна организация. Режимът в Дамаск и руските му съюзници отричат това да е истина. По-рано Москва обяви че руски експерти са посетили района и не са открили следи от химическо оръжие.

Според източници на Би Би Си, Тереза Мей е готова да премине към действия без да чака одобрение от парламента.

"Това беше шокиращ и варварски акт, пир който загинаха до 75 души, включително деца, при това по най-ужасен и нечовешки начин", заяви Мей.

Британските министри са стигнали до извода, че с голяма степен на вероятност отговорност за употребата на химическо оръжие носи режимът на Асад. По думите на Мей, всички улики сочат към официалното сирийско правителство.

Тереза Мей праща подводници срещу Сирия

Тереза Мей праща подводници срещу Сирия

Лондон свиква заседание на правителството

В кабинета има консенсус за нуждата от решителни действия, за да бъде смекчена хуманитарната криза и да се избегнат нови химически атаки. С оглед на това премиерът Мей трябва да продължи съвместните усилия със САЩ и Франция, за да бъде изработен координиран международен отговор на ставащото в Сирия, се казва в изявлението.