Русия разглежда Куба като ключов партньор в латиноамериканския регион, естеството на отношенията между двете страни създава необходимите условия за развитие на сътрудничеството в редица области на взаимноизгодна основа, заяви вицепремиерът на Русия Юрий Борисов по време на заседание на руско-кубинската междуправителствена комисия по търговско, икономическо, научно и техническо сътрудничество в Хавана, съобщава ТАСС. 

"Куба е нашият ключов партньор и надежден съюзник в региона на Латинска Америка и Карибите. Ние оценяваме стратегическия характер на руско-кубинското междудържавно взаимодействие, основано на принципите на приятелство и взаимно уважение и неподчинено на настоящата външна конюнктура".

"Благоприятният политически фон на двустранните връзки създава необходимите условия за прогресивно развитие на търговията и инвестициите, научно-техническото, културното и хуманитарното сътрудничество. Ние възнамеряваме да запазим и увеличим съществуващите постижения в целия спектър от руско-кубински отношения: от политически до военно-технически", обясни той.

Байдън продължи санкциите на Тръмп срещу Куба

Байдън продължи санкциите на Тръмп срещу Куба

Белият дом с ключово решение

Борисов отбеляза, че специална роля по тези въпроси играе дейността на междуправителствената комисия, "която служи като ефективен механизъм за пълномащабно укрепване на двустранните отношения на взаимноизгодна основа".

Той заяви, че ключовите теми на заседанието на руско-кубинската междуправителствена комисия са сътрудничеството в областта на индустрията, както и по финансови въпроси.

"Точно сега, в малък формат с Кабрисас проведохме основни преговори по водещи въпроси на секторното сътрудничество в такива области като икономиката и индустрията. Обърнахме специално внимание на финансови аспекти на руско-кубинското сътрудничество. И най-важното е, че са постигнати взаимно приемливи споразумения в кредитната сфера, които отваря възможности за нормализиране на ситуацията в проектните дейности."

Борел обвини Русия и Китай в сближаване за конфронтация със Запада

Борел обвини Русия и Китай в сближаване за конфронтация със Запада

Русия и Китай използват много сходен език, когато говорят за Запада или САЩ