Русия и Китай използват много сходен език, когато говорят за Запада или САЩ, написа в публикация в блога си върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Той припомни, че наскоро руският външен министър Сергей Лавров се срещна с китайския си колега Ван И. Министрите обявиха намеренията си да засилят техническата си независимост от западните страни. Освен това, по думите на Борел, те призоваха да не се намесват в делата на Москва и Пекин. Политикът предложи внимателно да се анализира какво точно движи тези държави.

Лавров настоя: Брюксел унищожи отношенията на ЕС с Русия

Лавров настоя: Брюксел унищожи отношенията на ЕС с Русия

За сметка на това с Китай отношенията ставали все по-сериозни

"Например икономически двете държави искат да увеличат независимостта си от Запада, но те не играят в една лига и Китай очевидно има предимство", коментира той.

Както отбеляза Борел, енергетиката се е превърнала в един от ключовите аспекти на отношенията между Москва и Пекин. Така последният се нуждае от петрол и газ, които внася от Русия.

"Москва се стреми да диверсифицира износа си на енергийни ресурси извън ЕС, като се вземат предвид ангажиментите по прехода на енергийните носители и общото напрежение в нашите отношения", пише шефът на европейската дипломация, подчертавайки, че няма да е лесно, тъй като са необходими огромни инвестиции за инфраструктура. Пекин, както припомни представителят на ЕС, също така разработва споразумения с енергийните сили от Централна Азия.

Лавров призова Китай и Русия да намалят употребата на щатски долари

Лавров призова Китай и Русия да намалят употребата на щатски долари

Москва и Пекин ще се развиват независимо от САЩ и осуетяват опитите да се ограничи технологичното им развитие

Освен това Борел смята, че би било погрешно да се анализира връзката между тези две страни само от икономическа гледна точка.

"Китайско-руското сближаване се основава предимно на отказа от демократичните ценности и противопоставянето на това, което те смятат за "намеса" във вътрешните им дела", изтъква той.

Преди дни руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва нямала отношения с Европейския съюз като организация, тъй като тяхната инфраструктура била "унищожена от едностранни решения на Брюксел". В същото време руският първи дипломат отбеляза, че Русия щяла да бъде готова да развива взаимодействие на основата на равенство и търсене на баланс на интересите.

По-късно Борел нарече Русия "опасна" съседка, като в същото време призова каналите за разрешаване на въпроси от общ взаимен интерес да останат отворени.

Трите важни послания на Сергей Лавров

Трите важни послания на Сергей Лавров

Арабските държави, които Сергей Лавров ще посети, ще послужат за рекламен подиум на руския външен министър, на който той ще дефилира три важни послания на Москва