Високопоставен руски дипломат  предупреди Вашингтон в петък да не доставя оръжия с голям обсег на Украйна, отбелязвайки, че САЩ балансират на ръба на прякото участие в конфликта, пише АП.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков също посочи военната доктрина на страната, която предвижда използването на ядрено оръжие в случай на заплаха за съществуването на руската държава.

"Многократно сме предупреждавали САЩ за последствията, които могат да последват, ако САЩ продължат да заливат Украйна с оръжия", каза Рябков. "Те на практика се поставят в състояние, близко до това, което може да се опише като страна в конфликта."

Говорейки по държавната телевизия, Рябков предупреди, че "много тясна граница, която разделя САЩ от това да станат страна в конфликта, не трябва да създава илюзия за яростните антируски сили, че всичко ще остане както е, ако я прекрачат".

Байдън иска от Конгреса $13,7 млрд. за военна помощ за Украйна

Байдън иска от Конгреса $13,7 млрд. за военна помощ за Украйна

САЩ: Сплотихме света в подкрепа народа на Украйна, не можем да позволим тази подкрепа да спре

Той подчерта, че Русия ще продължи офанзивата си в Украйна, докато не постигне целите си.

"Русия е в състояние напълно да защити своите интереси и целите на специалната военна операция ще бъдат напълно постигнати", каза Рябков.

Той посочи, че военната доктрина на Русия предвижда, че тя може да използва ядрено оръжие в случай на агресия срещу Русия и нейните съюзници с оръжия за масово поразяване или агресия с използване на конвенционални оръжия, която застрашава самото съществуване на руската държава.

Светът е застанал над ядрена пропаст и трябва да избегне катастрофата

Светът е застанал над ядрена пропаст и трябва да избегне катастрофата

Все още може да отстъпи от бездната, но зависи от държавите с ядрено оръжие - САЩ, Русия, Китай, Франция и Британия

Доставките на американските реактивни системи за залпов огън HIMARS засилиха ударния капацитет на украинската армия, която ги използва за поразяване на ключови инфраструктурни обекти и други цели. Системите, монтирани на камиони, изстрелват GPS-насочвани ракети, способни да достигнат цели на разстояние до 80 километра.

Властите на САЩ досега се въздържаха да предоставят на Украйна ракети с по-голям обсег за пускови установки HIMARS, които могат да достигнат цели до 300 километра и биха могли потенциално да позволят на украинската армия да удари райони дълбоко в Русия.

"Предупреждаваме САЩ да не предприемат провокативни стъпки, като например доставки на оръжия с по-голям обсег и по-разрушителни оръжия", каза Рябков.

"Това е път към никъде, изпълнен със сериозни последствия, отговорността за които ще бъде изцяло на Вашингтон".

Лукашенко плаши Запада с Путин и ядрени оръжия

Лукашенко плаши Запада с Путин и ядрени оръжия

С Путин вече модифицирали СУ-24 на Беларус за ядрени оръжия