Беларуският президент Александър Лукашенко коментира в петък, че военните му самолети СУ-24 са модифицирани да носят ядрени оръжия и че Минск ще реагира незабавно, ако Западът му създаде проблеми, съобщават "Ройтерс" и "Радио свободна Европа".

Лукашенко, който се съюзи с Кремъл във войната на Русия срещу Украйна, каза на 26 август, че се е съгласил на този ход с руския президент Владимир Путин.

"Западът трябва да разбере, че нито хеликоптери, нито самолети ще ги спасят, ако тръгнат към ескалация. Ние, заедно с Путин, казахме веднъж в Санкт Петербург, че ще адаптираме и беларуските самолети Су, за да ги направим способни за ядрено оръжие. Мислите ли, че просто си говорим? Всичко е готово", коментира Лукашенко пред репортери в Минск.

Той не представи никакви доказателства в подкрепа на твърдението си. Беларус няма собствени ядрени оръжия и се предполага, че е извела от експлоатация своята флотилия от Су-24 преди десетилетие, въпреки че е възможно самолетът да бъде ремонтиран и върнат в експлоатация.

Минск обвини Запада в опит да отприщи гражданска война в Беларус

Минск обвини Запада в опит да отприщи гражданска война в Беларус

С помощта на незаконни въоръжени групировки, създадени в Украйна

Путин и Лукашенко се срещнаха в Санкт Петербург на 25 юни, като на срещата руският лидер каза, че Москва ще достави на Беларус ракетни системи "Искандер-М", като добави, че доставката ще стане в рамките на няколко месеца.

"Искандер-М" е мобилна управляема ракетна система с обсег до 500 километра. Изявлението на Лукашенко идва в момент, когато започнатото от Москва нахлуване в Украйна навлезе в седмия месец.

Беларус не е пряк участник във войната в Украйна, но осигури логистична подкрепа за нахлуването на Москва, което започна на 24 февруари, като позволи на руските сили да влязат в Украйна през границата с Беларус.

Западните нации удариха Беларус, подобно на Русия, с все по-голям списък от сурови финансови санкции в отговор на войната на Кремъл срещу Украйна и за усилията на Беларус да подпомогне руската инвазия.

Лукашенко поздрави Украйна и пожела мирно небе и хармония

Лукашенко поздрави Украйна и пожела мирно небе и хармония

Украйна отхвърли цинизма на авторитарният лидер, който допусна руски войски и ракети за инвазия