Възпоменателна церемония се проведе днес в столицата на Русия в памет на жертвите на московския театър „Дубровка", взети за заложници преди 6 години.

На 23 октомври 2002 г. по време на представлението на мюзикъла "Норд-Ост" около 40 чеченски терористи взеха за заложници около 900 души - актьорския състав и зрителите.

Терористите поискаха незабавното изтегляне на руските войски от Чечня, както и незабавно да се сложи край на Втората чеченска война, припомня "Риа Новости".

3 дни по-късно, след като преговорите се провалиха, руските спецчасти за обезвреждане на терористи проведе операция за освобождаването на, при която беше използван газ.

Руските власти съобщиха, че 39 терористи са били убити по време на операцията, 130 души загинаха от ефекта на специалния газ.

Всички с изключение на двама от заложниците загиват от химическия агент, използван от спецчастите. Сред загиналите има и 9 чужденци.

Специалисти смятат, че причината да има толкова много жертви е предозирането на използвания газ и липсата на медицинска помощ в първите минути след атаката.

Оцелели и близки на загиналите все още смятат, че властите са действали неправилно и са могли да ограничат броя на жертвите. Те все още водят дела срещу руското правителство за проявено нехайство.

По много от откритите въпроси, държавните органи продължават да заблуждават обществеността, заяви миналата година говорителката на оцелелите Татяна Карпова.

С минута мълчание беше почетена паметта на жертвите. Близки и роднини пуснаха в небето 130 бели балона - по един за всеки загинал заложник. На възпоменателната церемония бяха поканени и близки на загиналите в други терористични атаки в целия свят.