Над 60 руски "заложници" излежават присъди в затвори в Съединените щати в резултат на "незаконното преследване" в света на руснаци от страна на американските разузнавателни служби. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението му идва в момент, когато Вашингтон иска нова размяна на затворници с Москва на фона на спекулации за това кои пленници Русия може да пожелае да бъдат освободени при подобна сделка.

Вершинин не засегна възможния обхват на такава размяна, но заяви:"Общият брой на руските граждани (в американските затвори), които всъщност са били взети за заложници, надхвърля 60".

Той не представи доказателства, че присъдите на руснаците са били политически мотивирани или по друг начин несправедливи, но открои общите антируски настроения в Съединените щати и отбеляза, че това е неговото мнение.

Русия и САЩ размениха търговец на оръжие и баскетболистка

Русия и САЩ размениха търговец на оръжие и баскетболистка

Бившият морски пехотинец Пол Уилън за сега остава в руски арест

По-рано този месец САЩ освободиха осъдения руски търговец на оръжие Виктор Бут, който излежаваше 25-годишна присъда, срещу Бритни Гринър, американска баскетболна звезда, хвърлена в затвора в Русия за престъпления с наркотици.

Американските медии съобщиха, че при същата размяна Русия е отказала да включи Пол Уилън, ветеран от морската пехота на САЩ, осъден за шпионаж през 2020 г.

Уилън отрича да е извършил злоупотреба и Съединените щати заявиха, че са активно ангажирани в опитите да го освободят.

Според американските медии, в замяна на Уилън Русия е поискала освобождаването на Вадим Красиков, осъден за убийството на чеченски дисидент в Берлин през 2019 г.

Съобщава се, че германските власти са отказали да участват в такава размяна.

Русия се надява на размяна на затворници със САЩ

Русия се надява на размяна на затворници със САЩ

Комуникацията се осъществява по специални канали