Русия се надява, че може да договори размяна на затворници със Съединените щати, която да включва осъдения руски трафикант на оръжие Виктор Бут, известен като "Търговеца на смъртта", каза руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс.

На фона на войната в Украйна Русия и Съединените щати проучват размяна на затворници, която би върнала намиращи се в руски затвори американци, включително баскетболната звезда Бритни Гринър, в Съединените щати в замяна на Бут.

"Искам да се надявам, че перспективата не само остава, но и се укрепва и че ще дойде моментът, когато ще имаме конкретно споразумение", каза руският заместник външен министър Сергей Рябков, цитиран от "Интерфакс".

"Американците проявяват някаква външна активност, ние работим професионално по специален канал, предназначен за това", каза Рябков. "Виктор Бут е сред тези, които се обсъждат, и със сигурност разчитаме на положителен резултат."

Възможната размяна включва Гринър, осъдена на девет години затвор, по обвинения за притежание на наркотици, и Пол Уелън, който излежава 16-годишна присъда в Русия, след като беше осъден за обвинения в шпионаж, нещо което той отрича.

Наричан "търговецът на смърт" и "разрушителят на санкциите" заради способността си да заобикаля оръжейното ембарго, Бут беше един от най-издирваните хора в света преди ареста си през 2008 г. по множество обвинения, свързани с трафик на оръжия.

В продължение на почти две десетилетия Бут беше един от най-известните търговци на оръжие в света, продавайки оръжия на държави под ембарго, бунтовнически групи и военачалници в Африка, Азия и Южна Америка.

През 2008 г. Бут беше задържан при сложна американска акция в Тайланд. Той бе заснет от камера да се съгласява да продаде на американски агенти под прикритие, представящи се за представители на колумбийските леви партизани от FARC, 100 ракети земя-въздух, които те биха използвали, за да убиват американски войници. Малко след това той е арестуван от тайландската полиция.

Бут беше съден по обвиненията за връзки с FARC, които той отрече, а през 2012 г. беше осъден от съд в Манхатън на 25 години затвор, минималната възможна присъда. Оттогава руската държава се стреми да си го върне.

Гринър бе преместена в наказателна колония на около 500 км югоизточно от Москва, казаха нейните адвокати в четвъртък, потвърждавайки информация на Ройтерс.

По време на процеса срещу нея Гринър, която играеше баскетбол за руски отбор извън сезона в САЩ, каза, че е използвала канабис за облекчаване на спортни травми, но не е имала намерение да нарушава закона. Тя заяви пред съда, че е направила "грешка", като е опаковала флаконите с канабисова течност за електронна цигара.

Русия и САЩ размениха затворници

Русия и САЩ размениха затворници

Размяната е станала въпреки хладните отношения