Напускащият постът на руски посланик за НАТО Дмитрий Рогозин предупреди Запада да не предприема каквито и да е било интервенции срещу Сирия. По думите му „Арабската пролет" вече доведе ислямските фундаменталисти на власт.

"Вярвам, че всяка външна интервенция, натиск върху страна като Сирия неизбежно ще доведе до катастрофа", каза Рогозин, който бе назначен миналият месец на поста вицепремиер, отговарящ за отбранителната индустрия, предаде „Франс прес".

"Не трябва да се намесвате в сирийските дела. Това е много опасно", допълни той.

Рогозин, който често критикуваше въздушните удари на НАТО в Либия обяви, че „ислямските фундаменталисти" са спечелили изборите в Египет и Тунис тази година след свалянето на популярните автократи в двете страни.

Ако вярвате, че искате да имате съседи на юг, където шериата ще влезе в сила, това няма да бъде най-дборият резултат за Европа", каза 48-годишният дипломат.

Западът е изправен пред дилема: Кое е за предпочитане? Тиранин, с когото можеше да се споразумееш преди, на когото да продаваш оръжия, да сключиш различни сделки по време на различни компании? Или за предпочитане е Ал-Кайда", подчерта той.

Той вярва, че „Арабската пролет" ще свърши с горещо „Арабско лято".

Припомняме, че през октомври 2011 година Русия и Китай наложиха вето на европейската резолюция срещу Сирия, която се гласува в Съвета за сигурност на ООН.

Рогозин повдигна въпроса и за Иран:„Иран е наш съсед. Ако Иран е замесен във военни действия, те директно ще заплашат нашата сигурност. Още веднъж, трябва да си вземете студена минерална вода и да се успокоите".