Министерството на външните работи на Русия привика посланика на Япония Тойохиса Кодзуки и "обърна внимание" на последните официални изявления на Токио за мирния договор с Москва, съобщава РИА Новости.

По-рано японският премиер Шиндзо Абе заяви в интервю за TV Asahi, че Токио има претенции към Южните Курили, но няма да изгони живеещите там руснаци. Съобщава се, че японското правителство възнамерява да предложи на Русия да се откаже от взаимните претенции за компенсация по отношение на четири острова от Курилите, към които Токио има претенции и ги нарича Северните територии.

Русия планира единна система за отбрана на Курилите

Русия планира единна система за отбрана на Курилите

Става въпрос за увеличаване на количеството крайбрежни ракетни комплекси "Бал" и "Бастион"

Според руското ведомство по време на срещата заместник-министърът на външните работи Игор Моргулов е заявил пред посланика, че грубо изопачават основата на споразуменията между лидерите на Русия и Япония за ускоряване на преговорния процес на базата на Съвместната декларация от 1956 г., дезориентират обществеността на двете държави относно съдържанието на преговорите.

Русия отхвърли протести на Япония заради военно струпване на Курилите

Русия отхвърли протести на Япония заради военно струпване на Курилите

Това съобщи външното министерство на Русия

Моргулов е подчертал, че позицията на Русия остава непроменена. Според него проблемът с мирния договор може да бъде решен само в условията на качествено нова атмосфера в руско-японските отношения. Решението трябва да подкрепя народите на двете страни. Освен това трябва да се основава на безусловното признаване на изхода от Втората световна война от страна на Токио, включително и суверенитета на Русия над южната част на Курилските острови.

Япония даде предложения на Русия за Курилите

Япония даде предложения на Русия за Курилите

Токио е обезпокоен от военната активност на Русия на южните Курили.

Москва и Токио от десетилетия провеждат консултации с цел изработване на мирен договор за прекратяване на Втората световна война между тях. Основна пречка се явява принадлежността на южната част на Курилите. След края на войната архипелагът е включен в състава на Съветския съюз. Но Япония има претенции към някои острови.