Русия представя първата в света плаващ ядрена централа, съобщава "Франс прес". Въпреки предупрежденията на природозащитници, че това носи сериозен риск, днес той поема на пътуване в Северния ледовит океан.

Зареденият с ядрено гориво "Академик Ломоносов" ще потегли от арктическото пристанище Мурманск за своето 5000-километрово плаване към Североизточен Сибир.

Руската агенция "Росатом" обясни, че реакторът просто е алтернатива на изграждането на стационарна атомна електроцентрала на сушата, както и че възнамерява да продава такива реактори в чужбина.

Според природозащитни групи обаче проектът крие рискове и дори го нарекоха потенциален "Чернобил на лед" или "ядрен "Титаник".

Русия потвърди, че нивата на радиацията са се повишили след взрива край Архангелск

Русия потвърди, че нивата на радиацията са се повишили след взрива край Архангелск

Увеличили са се от 4 до 16 пъти

Допълнително безпокойство създаде и експлозията по-рано през месеца при военен тест в Руския север, която доведе до временен скок на радиоактивността.

Очаква се пътуването на реактора да продължи между 4 и 6 седмици -продължителността ще зависи от метеорологичните условия и количеството лед по маршрута.

Работата по 144-метровия плавателен съд "Академик Ломоносов" започва през 2006 г. в Санкт Петербург. Когато пристигне в град Певек, Чукотка, той ще замени местен АЕЦ и затворен ТЕЦ на въглища.

По план производството на електричество трябва да започне към края на годината.

"Академик Ломоносов" е с водоизместимост 21 000 т, като на него са монтирани два 35-мегаватови реактора, подобни на използваните в атомните ледоразбивачи. С екипаж от 69 души той може да плава със скорост 3,5-4,5 възела.

Повишена радиация е отчетена около взривения военен полигон край Архангелск

Повишена радиация е отчетена около взривения военен полигон край Архангелск

Риск от екологична катастрофа…