Северното проектно-конструкторско бюро е започнало да разработва конструкторска документация за модернизираните фрегати по проект 22350М, които ще могат да носят на борд до 48 крилати ракети "Калибър". Това съобщава ТАСС, позовавайки се на свой източник от отбранителната промишленост.

Планира се модернизираните фрегати да са с увеличена водоизместимост - до 7 хиляди тона, а максималният боен комплект от ракети "Калибър" да е до 48 единици.

Проектът предвижда корабите да могат да бъдат въоръжени и с хиперзвукови ракети "Циркон".

Фрегатите ще имат и единна универсална автоматизирана система за управление на огъня от всички видове корабни средства за поразяване, което "ще повиши значително тяхната боеспособност", каза източникът на ТАСС.

Челното заглавие на руската държавна агенция идва на фона на информацията, че два американски стратегически бомбардировача B-52H Stratofortress са преместени във военновъздушната база "Феърфорд" (Fairford) във Великобритания.

В момента в бойния състав на ВМС на Русия влизат фрегатата "Адмирал Горшков" и се провеждат изпитания на фрегатата "Адмирал Касатонов". Тяхната водоизместимост е 4,5 хиляди тона и всеки от тях може да носи до 16 крилати ракети "Калибър".

Обявиха за "пълна глупост" способността на Русия да удари САЩ с ракети "Циркон"

Обявиха за "пълна глупост" способността на Русия да удари САЩ с ракети "Циркон"

Било неразумно да се изпращат кораби на хиляди километри