Ускореното разполагане на модернизирани американски ядрени оръжия B61 в бази на НАТО в Европа би свалило "ядрения праг". За това предупреди руски представител, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че Москва ще вземе това предвид при военното си планиране.

Руската инвазия в Украйна предизвика най-тежката конфронтация между Москва и Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г., когато двете суперсили от Студената война бяха най-близо до ядрена война.

Русия разполага с около 2000 тактически ядрени оръжия, докато Съединените щати имат около 200 такива оръжия, половината от които са разположени в бази в Италия, Германия, Турция, Белгия и Нидерландия.

На 26 октомври "Политико" съобщи, че САЩ са заявили, че ще ускорят разполагането на модернизирани тактически ядрени оръжия B61-12, като те ще пристигнат в европейските бази през декември - няколко месеца по-рано от планираното.

САЩ са предупредили Русия относно използването на ядрено оръжие

САЩ са предупредили Русия относно използването на ядрено оръжие

Вашингтон запазва политиката на "стратегическа неопределеност"

Не можем да пренебрегнем плановете за модернизиране на бомбите със свободно падане, които се намират в Европа, подчерта руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко.

B61-12 са бомби със свободно падане, които носят по-малки ядрени глави от предишните модели, но са значително по-точни и могат да проникнат под земята, според изследване на Федерацията на американските учени, публикувано през 2014 г.

САЩ модернизират ядрения си арсенал в Европа

САЩ модернизират ядрения си арсенал в Европа

Това може да увеличи напрежението с Русия

САЩ ги модернизират, повишават тяхната точност и намаляват мощността на ядрения заряд, тоест превръщат тези оръжия в "бойни оръжия" и по този начин свалят ядрения праг, изтъкна Грушко.

Руският президент Владимир Путин многократно е заявявал, че Русия ще защитава територията си с всички налични средства, включително чрез ядрени оръжия, в случай че бъде нападната.

Заявката му предизвика силно безпокойство от страна на Запада, след като миналия месец Москва обяви, че е анексирала четири украински региона, които нейните сили контролират отчасти.

Ядрен взрив в Украйна ще засегне и САЩ, напомня Русия

Ядрен взрив в Украйна ще засегне и САЩ, напомня Русия

Опитите за прехвърляне на вината поставяли Запада наравно с ядрените терористи в Киев