Подпомагани от правителството на Русия хакери са атакували британски, американски и канадски организации, които разработват ваксина против коронавируса, обявиха от Националния център за киберсигурност на Великобритания, цитиран от "Гардиън".

Центърът пояснява, че фармацевтични компании и изследователски групи са били атакувани от групата APT29, която според британските власти "почти сигурно" е част от руското разузнаване.

Британските представители не казват дали атаките са били успешни и хакерите са постигнали целта си да откраднат тайни за разработването на ваксина против коронавируса, въпреки че те подчертаха, че нито едно от изследванията за ваксина не е компрометирано като резултат.

Рядко Великобритания публично заявява, че вярва, че друга държава стои зад координирана кампания за кибератаки, но британските официални лица отбелязаха, че споделят оценката със САЩ и Канада, които се очаква да излязат с позиция скоро.

Групата APT29 е активна от години. Тя е известна сред хакерите като "Dukes" или "Cozy Bear".

APT29 използва различни инструменти и техники за кражба на тайни, включително зловредни софтуери като "WellMess" и "WellMail". Също атакува правителства, институции и енергийния сектор.

По-рано Лондон обвини Москва, че се е опитала да се намеси на парламентарните избори през 2019 г.