Москва ще използва ядрения си арсенал само при "извънредни обстоятелства" и няма интерес от пряка конфронтация с НАТО и Съединените щати. Това заявиха от руското външно министерство, съобщава "Ройтерс".

Преди дни руският министър на отбраната Сергей Шойгу отбеляза, че Москва "няма нужда" да използва ядрени оръжия по време на военната си кампания в Украйна и нарече медийните спекулации, че Русия може да прибегне до ядрени или химически оръжия в конфликта "абсолютни лъжи".

На брифинг днес говорителят на външното министерство Иван Нечаев подчерта, че ядрените оръжия могат да бъдат използвани единствено като "ответна мярка".

"Руската военна доктрина позволява ядрен отговор само при заплаха от масово унищожение или когато самото съществуване на държавата е застрашено", посочи той и поясни: "Използването на ядрен арсенал е възможно единствено като ответна мярка на нападение при самозащита и само в извънредни ситуации".

Шойгу не вижда нужда Русия да използва ядрени оръжия в Украйна

Шойгу не вижда нужда Русия да използва ядрени оръжия в Украйна

Ситуацията около договора за контрол на ядрените оръжия между САЩ и Русия "не е лесна"

Миналата седмица Игор Вишневецки, заместник-директор на Департамента за неразпространение и контрол на въоръженията на руското външно министерство, заяви, че САЩ трябва да изтеглят ядрените си оръжия от трети страни.

Преди това президентът на САЩ Джо Байдън призова Русия и Китай да започнат преговори за контрол на ядрените оръжия, като каза, че Москва по-специално има задължението да покаже отговорност след нахлуването си в Украйна.

В изявление американският лидер повтори, че администрацията му е готова "експедитивно да преговаря" за замяна на договора СТАРТ, ограничаващ междуконтиненталните ядрени сили в Съединените щати и Русия, който трябва да изтече през 2026 г.

Изявлението на американския президент бе посрещнато от Москва с пренебрежение.

ISW: Путин може да използва ядрено оръжие в Украйна

ISW: Путин може да използва ядрено оръжие в Украйна

Целта е да се спре контранастъплението на Киев