Москва оценява "крайно негативно" новия пакет американска военна помощ за Украйна, включително доставката на ракетни системи HIMARS. Това заяви за РИА Новости руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

Фактът, че САЩ, начело на група държави, се занимава с целенасочено внасяне на оръжие за режима в Киев е нещо очевидно, посочи той.

Рябков предупреди, че всяка доставка на оръжие за Киев увеличава риска от пряка конфронтация между САЩ и Русия.

След началото на специалната военна операция, това, което беше останало като отговорен, разумен подход към ситуацията във Вашингтон просто беше разрушено, като безразсъдно и независимо от всичко продължава линията, която многократно сме характеризирали като желание за водене на война до последния украинец. Това е безпрецедентно, опасно е", коментира той.

Байдън все пак праща в Украйна умни ракети
Обновена

Байдън все пак праща в Украйна умни ракети

Те обаче ще са с обхват до 80 километра

Според него Вашингтон "не прави нищо", за да намери решение на украинската криза.

От есента на миналата година, когато Москва работеше по темата за обвързващи гаранции за сигурността на Русия, външното министерство не видя "никакви признаци за готовност на САЩ да се откажат от ескалиращото напрежение и откритата конфронтация", поясни Рябков.

Москва не вярва на украинския президент Володимир Зеленски, който твърди, че Киев няма да нападне територията на Руската федерация, ако получи американски ракетни системи с голям обсег (MLRS). Това заяви от своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"За да се доверите, трябва да имате опит от случаи, когато тези обещания са били спазени. За съжаление такъв опит изобщо няма", подчерта той.

Според него доставката на MLRS от САЩ налива масло в огъня в Украйна.

Песков заяви, че Москва предприема мерки за минимизиране на рисковете, в случай че Украйна получи американските ракетни системи.

По-рано стана ясно, че САЩ планират да предоставят на Украйна усъвършенствана ракетна система, която да помогне на Киев да се бори с руския военен напредък.

Ракетните системи HIMARS са част от нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 700 млн. долара, който ще включва също хеликоптери, противотанкови оръжейни системи Javelin, тактическо оборудване, резервни части, превозни средства и други.

Русия унищожила американско оръжие в Източна Украйна

Русия унищожила американско оръжие в Източна Украйна

Напрежението продължава