Доставките на газ по далекопровода "Северен поток" паднаха до нула кубични метра в час, работата по магистралния далекопровод е спряна за три дни заради планов ремонт на компресорната станция "Портовая", съобщи операторът на газотрансграничната мрежа, цитиран от РИА Новости.

По информацията на оператора на газопровода Opal, който получава гориво от "Северен поток", доставките по Балтийската магистрала са спрени от 4.00 часа московско време, както бе съобщено и от "Газпром". По-малко мощният газопровод Нел спря да получава газ още по-рано - от 3.00 часа сутринта.

Канада връща на Германия турбини от "Северен поток"

Канада връща на Германия турбини от "Северен поток"

Нова политика за газовата криза

Съоръжението приемане и разпределя природен газ на територията на оператора на газопреносната и тръбопроводната мрежа Gascade в Лубмин.

Спирането на експлоатацията на "Северен поток" е свързано с рутинни ремонти на единствения работещ газопомпен агрегат на портовата компресорна станция Trent 60. Те ще бъдат направени от специалисти на "Газпром" и Siemens. Германската компания, в съответствие с техническата документация, трябва да обслужва уреда на всеки 1000 часа: инспектира и почиства корпуса, проверява предпазните клапани и регулира системата за контрол на въздушния поток.

Русия: Санкциите пречат на газовите доставки по "Северен поток"

Русия: Санкциите пречат на газовите доставки по "Северен поток"

Кризата се задълбочава

Тридневно спиране на газопровода ще лиши Европа от почти 100 милиона кубически метра руски газ, което съответства на два дни запълване на подземните хранилища в региона. След приключване на работата, при липса на технически неизправности на блока, преносът на газ ще бъде възстановен до ниво от 33 милиона кубически метра на ден.

Миналата седмица борсовите цени на газа надхвърлиха границата от 3500 долара за хиляда кубически метра, което е рекорд от март тази година. Подобно покачване на цените на европейските пазари се дължи на несигурността в предлагането.

От средата на юни "Северен поток" работи с ограничения, а от края на юли работи само с 20 процента от близо 170-те милиона кубически метра пропускателна способност на ден. Руската страна подчерта, че намаляването на доставките се дължи единствено на санкциите, които предизвикаха проблеми с поддръжката и ремонта на газопомпените агрегати на Siemens. Сега линията се осигурява само от една турбина.