Въвеждат курс за основно военно обучение в учебните програми на училищата в Русия, съобщава ТАСС.

Министърът на образованието Сергей Кравцов обясни, че това ще се случи от следващата учебна година, като часовете ще бъдат част от извънкласната подготовка.

В момента курсът се изготвя и след 1 януари ще започне да се тества, допълни той.

Министерството на образованието планира да консолидира придобиването на съответните знания от учениците на ниво федерални основни образователни програми.

Проектът на държавната програма по предмет "Основи на безопасността в живота" представя две версии на програмите, едната от които е насочена към специализирани кадетски класове, уточниха от ведомството.

Модулите по начална военна подготовка вече са включени в учебната програма на предмета "Основи на безопасността в живота". По време на уроците учениците обсъждат правата и задълженията на гражданите по време на наборна и военна служба, изучават въпроси на военно-професионалната дейност и оказване на първа помощ.

По-рано руското Министерство на образованието в отговор на изказване на Сергей Миронов, лидер на фракцията "Справедлива Русия - За истината" в Държавната дума, съобщи, че се работи по разработването на курс за основно военно обучение в училища и колежи през учебното време, запазено за основите на гражданската защита (35 часа за пет дни).

Русия вече тренира резервисти в Крим и Калининград

Проведени са курсове за подобряване на уменията за стрелба и за "уверени действия на бойното поле"