Москва обяви, че обучението на новомобилизирани резервисти е започнало в цяла Русия, включително в Ростовска област на границата с Украйна и на Кримския полуостров, анексиран през 2014 г., съобщава "Ройтерс".

Руското Министерство на отбраната докладва в "Телеграм", че военните тренировки са започнали и в Калининград - ексклав, граничещ със страните членки на НАТО Полша и Литва.

От ведомството посочват, че в Ростов, където руските сили се събраха, преди да нахлуят в Украйна на 24 февруари, целият личен състав вече е "снабден с необходимото облекло, получил е оръжия и е започнал обучение по стрелба".

Миналата седмица президентът Владимир Путин нареди първата военна мобилизация в Русия от Втората световна война насам, която може да изпрати още стотици хиляди мъже да се сражават в Украйна.

В Калининград, където голямото военно присъствие на Русия включва ракети, способни да носят ядрен заряд, е започнало обучение в базата на Балтийския флот.

Повече от 194 хиляди руснаци са избягали в съседните страни от мобилизацията

Повече от 194 хиляди руснаци са избягали в съседните страни от мобилизацията

Доброволци раздават топла храна в Казахстан

"Призованите от запаса граждани възстановяват уменията си за работа и поддръжка на въоръжение, военна и специална техника", съобщават от министерството.

Допълва се, че са били проведени и курсове за подобряване на уменията за стрелба и подготовка на военния персонал за "уверени действия на бойното поле".

По данни на ведомството около 2000 резервисти вече са получили оръжие в Крим - украинския полуостров, който Москва превзе през 2014 г. и сега счита за част от Русия.

Обявената мобилизация накара хиляди руснаци в боеспособна възраст да се опитат да напуснат страната, за да избегнат да бъдат изпратени на фронта в Украйна.

Турска телевизия: Може ли мобилизацията в Русия да постигне целите си

Турска телевизия: Може ли мобилизацията в Русия да постигне целите си

Моралът на руската армия ще реши изхода от войната