Русия, независимо от неприятелските действия на Европейския съюз, остава отворена за диалог, стига той да е между равни. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Спутник".

Той бе категоричен, че Москва няма да позволи да "се играе само срещу една врата" и винаги да се очакват от Русия "жестове на добра воля".

Вярваме, че ще надделеят рационализмът и здравият разум в Брюксел и в столиците на страните членки на ЕС, като в този случай Русия е готова да изчака, посочи Лавров.

Той подчерта, че Москва и ЕС все още имат интерес да задълбочат сътрудничеството си, което е от взаимна полза, като например в сектора на енергетиката.

Москва разширява черния си списък с ЕС представители със забрана да влизат в Русия

Москва разширява черния си списък с ЕС представители със забрана да влизат в Русия

В отговор на санкциите на ЕС

Също така има сфери, където вече е неотложно да се предприемат съвместни действия, какъвто е случаят с новите предизвикателства и заплахи, управлението на кризи, здравеопазването, екологията, защитата на личните данни и изкуствнетия интелект, посочи външният министър.

Той обаче заяви, че ЕС си измисля претексти, за да продължи да налага незаконни санкции на Русия.

Всеки път се налагат нови санкции, които са незаконни от гледна точка на международното право, тези санкции са много, но САЩ е страната с най-голяма преднина, отбеляза Лавров.

Той посочи и протекционистките мерки на Брюксел, които са против нормите на Световната търговска организация.

И тогава ни казват, че Русия може "да си заслужи правото" да има нормални отношения с ЕС, само ако промени поведението си и това е проява на цинизъм, който прекрачва всички граници, категоричен бе Лавров.

ЕС удължи санкциите срещу Русия с 6 месеца

ЕС удължи санкциите срещу Русия с 6 месеца

Решението е прието от Съвета с писмена процедура