Русия, която в момента преговаря за споразумение за военно сътрудничество със САЩ в Сирия, все още е далеч от позицията на САЩ. Това заяви американският военен министър Аштън Картър, цитиран от „Франс прес”.

Разговорите, водени от държавния секретар Джон Кери, имат за цел да покажат дали е „възможно (...) руснаците да започнат да правят правилните неща в Сирия”, добави Картър.

С други думи руските политики, които удължават войната, трябва да спрат, категоричен е шефът на Пентагона.

„Надяваме се, че те ще насърчат политическо решение и преход към прекратяване на гражданската война, която е в началото на цялото това насилие в Сирия”, каза Картър, имайки предвид режима на сирийския президент Башар Асад.

Но „те са далеч от това. Заради това секретарят Кери се опитва да насърчи. И да накара руснаците да правят правилните неща", продължи още той.

Кери проведе разговори с руския лидер Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров в Москва миналата седмица, предлагайки споразумение с „конкретни стъпки” за справяне с джихадистите в Сирия и постигане на мир.

Подробности от споразумението все още не са публично огласени.

Вчера кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ако бъде избран за държавен глава, той ще сключи съюз с Русия срещу джихадистите, но отрече, че Путин може би се опитва да му помогне да спечели.