Втората световна война и приносът на СССР за победата над нацизма са основният урок в международните отношения, който никога не трябва да се забравя, заяви в петък руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. 

"Ако вземем някое събитие, днес най-важният е урокът, извлечен от Втората световна война. Вече говорих за това, сигурен съм, че това е нашето общо наследство, в никакъв случай не трябва да се губи или размива", каза той, отговаряйки на въпроса, какъв урок от международните отношения би определил като най-важният за света.

Русия се застъпва за мир, но никога няма да "обърне другата буза" в отношенията с други държави. 

Лавров заяви, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на срещата в Рейкявик не му е предоставил доказателства за претенциите, които Вашингтон отправя към Москва.

"Говорихме много в Исландия с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. Бях много откровен, той също. Изборите, след това за хакването на някои важни системи, но аз му напомних, че ние искаме от нашите американски колеги да предоставят поне едно доказателство, поне едно за наши действия. Отговорите бяха странни, че ние сами сме знаели всичко, не могат да ни кажат каквото и да е, било тайна и т.н."

Според Лавров, Русия сега заема "позиции в света, които се уважават от всички", предизвиква недоволство сред някои страни и те се опитват да попречат на това в различни области, например в икономиката и военно-техническото сътрудничество. Той обърна внимание на факта, че американците принуждават държавите, които имат споразумения за военно-техническо сътрудничество с Русия, да отказват да купуват руско оръжие и налагат собствени доставки.

"Нашата основна цел е осигуряване на интересите на страната и нейните граждани. Мир - да, ние винаги сме за мир, но никога не сме казвали, колкото и да обичаме Лев Толстой, че ще обърнем другата буза", каза Лавров.

Министърът припомни ситуацията с разширяването на НАТО за сметка на балтийските страни. "Те бяха увлечени в НАТО и ни беше казано: просто не се притеснявайте, те ще се успокоят от фобиите си, всичко ще се оправи, вие ще бъдете спокойни на границата. Нищо подобно. Сега в НАТО размахва опашка кучето на русофобското малцинство както в НАТО, така и в ЕС. Балтийската "тройка" е лидер на русофобското малцинство, те постоянно изисква все повече и повече наказания на Руската федерация. И се надяват, че американците ще ги подкрепят".

"Друг пример - на двора, когато растях, излизаха момчета - някои повече, други по-малко - и винаги имаше един голям и най-важен побойник. Той седеше, гризеше слънчогледови семки, пушеше цигара. И около него те бяха като залепени риби за акула. ​​Те дотичваха до новодошлите: дайте 10 копейки или 15 копейки, тогава това бяха много пари. И когато получаваха отрицателен отговор, това момче веднага излизаше за да осигури суверенитета на своята територия".

Лавров не е съгласен с твърдението, че Русия позволява на западните страни да се измъкнат от всичко. "Този период отдавна отмина. След разпадането на СССР бяхме толкова нетърпеливи да влезем в западните структури при техните условия ... Бяхме твърде големи, за да ни смелят, така че никой, никъде не ни прие и слава Богу. Тогава това се възприе като слабост. Този период отдавна е оценен у нас, уроците са научени и това безвъзвратно остава в миналото".

Русия: Г-7 играе опасна игра и тласка Москва към Китай

Русия: Г-7 играе опасна игра и тласка Москва към Китай

Предупреждение - Опасна е агресивната и безпочвена критика към Кремъл и Пекин, които имат огромен потенциал в различни области по целия свят

Осигуряването на благоприятни условия за развитието на Русия и растежа на благосъстоянието на руснаците са основните цели на руската външна политика, обясни Лавров.

Руският външен министър обърна внимание на пропагандираната на Запад теза, че руското ръководство утвърждава така наречените великодържавни амбиции на международната сцена, а не интересите на своите граждани, което в крайна сметка вреди на тяхното благосъстояние. "Кажете, да бъдем приятели със Запада и всичко щеше да е наред. Ние сме готови да бъдем приятели със Запада, но само с чувство за собствено достойнство, което сме наследили от нашите предци през вековете, хилядолетие на съществуване на страната ни. Благополучието на нашите граждани е основната цел на външната политика. Но ние не можем да се придвижваме към нея, напълно игнорирайки нашата история, игнорирайки традициите, заложени от нашите предшественици, нашите история, която е много, много ценна, по мое мнение, за всеки руснак."

"Винаги сме държали на националната гордост - това е много важна характеристика, не всички нации я притежават - нашият патриотизъм, включително защитата на справедливостта и готовността да се помогне на слабите. Това са най-големите човешки качества и ако във всекидневния живот ние им се възхищаваме, тогава несъмнено те трябва да се проявят в нашата позиция на международната арена, когато не става въпрос за човешки, а за междудържавни отношения", добави той.

Основната цел на руската дипломация, както е записано в Концепцията за външна политика, е да направи всичко, за да осигури благоприятни външни условия за развитието на страната, да подобри благосъстоянието на гражданите и да подкрепи икономическите оператори на Руската федерация в международната арена.

Той посочи, че Русия ще постигне тези цели единствено въз основа на международното право.

Москва винаги ще бъде готова за открит, свободен и равен диалог с всички страни, които са готови да си сътрудничат при същите справедливи условия. Според него преобладаващото мнозинство от чужди държави в Евразия, Латинска Америка и Африка заемат абсолютно същите позиции, разбират необходимостта от принципа на справедливост, равенство в международните отношения и търсене на баланс на интересите.

"Ако вземем аритметично, страните, с които поддържаме отношения на такава основа и те съответно ни отвръщат и се ръководят от принципа на международното право, това е някъде, вероятно, 80% от световното население. И ние не изхвърляме останалите 20%, готови сме да разговаряме и с тях, но само при същите условия, както казах: взаимно уважаващи, равнопоставени и отчитащи взаимните опасения и интереси".

Светът вече не е ориентиран към Запада, а е многополюсен, тъй като новите геополитически играчи са израснали и набират сила, защитават правото си да участват в решаването на ключови въпроси от международния живот.

Русия играе на международната сцена точно тази роля, която може да играе и не преследва никакви рейтинги, коментира Лавров. Той припомни случаи на военна намеса на САЩ и техните съюзници и даде за пример бомбардировките над Югославия, поражението на Либия и нахлуването в Ирак. Както подчерта Лавров, подобни сценарии могат да се случат със Сирия, но Русия ги предотврати и изкорени основното гнездо на тероризма.

"Ние не гоним никакви рейтинги, но обективните наблюдатели, вероятно, сами трябва да следят кой какви резултати постига. Когато казват: "Ето американци с благородни мисли, те винаги правят всичко", моля ви да дадете един пример , когато някоя международна инициатива, използваща не само властта, но и въоръжените сили на САЩ, доведе до подобряване на ситуацията. Аз изброих примери, когато те се намесиха, можете да намерите други примери", коментира Лавров.

"Русия играе точно тази роля, която може да играе, и не го прави безуспешно", подчерта Лавров. "Сега ние помагаме за нормализиране на азербайджано-арменските отношения, като цяло ситуацията в Закавказието, където се отвори възможност, включително чрез нашето посредничество, да се деблокират всички икономически и транспортни комуникации, които останаха затворени от началото на 90-те години поради Карабахски конфликт".

Путин плаши: Ще избием зъбите на противниците на Русия

Путин плаши: Ще избием зъбите на противниците на Русия

"Всеки иска да ни хапе някъде или да отхапе нещо от нас"