Върховният съд на Русия в петък издаде решение за прекратяване на операциите на уважавана правозащитна организация, с което предизвика възмущение заради засилващия се натиск на властите срещу опозицията, предаде АФП.

"За правата на човека" има на разположение месец, за да обжалва решението и вече обяви намерението си да го направи.

В Москва задържаха 34-ма опозиционери от „Другата Русия“

В Москва задържаха 34-ма опозиционери от „Другата Русия“

Сред тях има и непълнолетни...

Заяви шефът на групата Лев Пономарьов, един от най-известните активисти в страната, обяви, че освен това ще отнесе въпроса до Европейския съд по правата на човека.

Самият той прекара месеци в ареста заради участия в неразрешени протести.

Правителството през февруари добави организацията към списъка с "чуждестранни агенти", за които се предполага, че получават финансиране от чужбина.

Групата, основана през 1997 г., е една от най-старите подобни в Русия. Тя обединява редица регионални и местни организации.

Правителството на Русия пое контрол над интернета

Правителството на Русия пое контрол над интернета

Руската държава пое контрол над интернета, след като днес влезе в сила нов закон, който позволява на Москва да изключи страната

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че руската държава поема контрол над интернета, след като днес влезе в сила нов закон, който позволява на Москва да изключи страната от глобалния интернет.

Правителството възнамерява да създаде инфраструктура за суверенен интернет, което е представяно като необходима защита срещу кибератаки от чужбина.

Критици алармират, че мярката е крачка към цензура.

Хиляди хора участваха в демонстрации срещу закона, под който Путин се подписа през май.

През последните месеци зачестиха и арестите на опозицинери.