Първите комплекти с ваксина срещу коронавирус за деца са под качествен контрол и може да влязат в цивилно обръщение след три седмици. Това съобщи в петък министърът на здравеопазването на Руската федерация Михаил Мурашко, съобщава ТАСС.

"Относно детската ваксина: първите партиди вече са произведени днес, те са под качествен контрол. Затова планираме да предоставим ваксината за подрастващи за цивилно обръщение след приключване на контрола - това ще отнеме около три седмици", каза той.

Нивото на колективния имунитет към коронавирусна инфекция в Русия вече е 51,8%. Пълният цикъл на ваксинация срещу covid в страната е извършен почти 60,8 милиона пъти, съобщиха от оперативния щаб за борба с коронавируса пред репортери в петък.

"Към 26 ноември ваксинацията с първия компонент е извършена 69 468 166 пъти, ваксинация на пълния цикъл - 60 795 702 пъти. Нивото на стадния имунитет в Русия е 51,8%", се казва в съобщението.

Преди седмица той надхвърли 50%, ваксинацията с първия компонент е извършена 66,4 милиона пъти, и двете - 58,7 милиона.

Недостатъчно високите нива на ваксинация допринасят за появата на нови варианти на коронавирус, както се случи в Южна Африка и Ботсвана. В същото време информацията, че ваксинацията провокира появата на нови варианти вирус и ги прави по-агресивни, е мит, казаха експерти пред ТАСС.

"В Обединеното кралство първият агресивен вариант - алфа - мутира през есента на 2020 г., преди да започне ваксинацията. В Индия е същото, същото е с делта варианта, който сега е ударил целия свят. Виждаме това в Южна Африка, ваксинацията по никакъв начин не допринася за засилването на вируса в момента", каза вирусологът Евгений Тимаков.

В същото време е погрешно да се разчита на придобиване на колективен имунитет по естествен път - чрез заболяване. "В Япония много малък процент от ваксинираните и те са придобили имунитет, най-вероятно поради болестта. Сега следваме пътя на Япония, придобивайки имунитет чрез болестта. Но това допринася за появата на допълнителни мутации", добави вирусологът.

Той уточни, че в ЮАР и съседните страни броят на ваксинираните е 25% и под 10% от населението. "Тоест там няма абсолютно никакъв имунен слой", заключи Тимаков.

Специалистът по особено опасни инфекции, имунолог, доктор на медицинските науки Владислав Жемчугов подчерта, че в страни с висок процент на ваксинация образуването на нови варианти на коронавирус е невъзможно.

"Страните с ниски нива на ваксиниране са площадка за селекцията на нови варианти на коронавирус. Той просто няма къде да се размножава, където всички са ваксинирани", каза той.

Експертите са уверени, че няма шанс да се избегне вносът на нов вариант в Русия. Освен това има малко информация за новия вариант на вируса и неговата заразност. Учените се интересуват от въпроса дали това ще бъде фиксирано от съществуващите тестови системи, а също така ще попадне ли под влиянието на имунитета, създаден от ваксините.

"Вече делта вариантът се различава с 30 процента от този в Ухан, според който са създадени почти всички ваксини. Ако нов щам излезе от действието на имунитета, създаден от ваксините, ще трябва да се направите нова ваксина", обясни Жемчугов.

В Южна Африка и Ботсвана се разпространи нова версия на SARS-CoV-2 с обозначението B.1.1.529

Русия регистрира Covid ваксина за деца

Русия регистрира Covid ваксина за деца

Путин дава пример със себе си за да убеди руснаците да се ваксинират