Русия обяви напредък в своя пакет от ваксини срещу COVID-19 Sputnik в сряда, с нова версия, насочена към деца, и спрей за нос, който президентът Владимир Путин каза, че е приел като бустер, съобщава "Ройтерс".

Путин каза в телевизионни коментари, че е реваксиниран шест месеца след първоначалната доза от ваксината Sputnik V, тъй като нивата на антителата му са паднали.

Той каза, че бустерът е бил под формата на инжекция, последвана на следващия ден от прах, впръскан в двете ноздри.

"Това беше всичко - нищо не усетих. Нищо. Днес след тези две процедури вече се занимавах с малко спорт сутринта", обясни Путин.

Русия побърза да разработи ваксината си Sputnik V миналата година, но Кремъл обвини скорошния ръст на случаите с широкото нежелание обществото да се ваксинира.

Октомври беше най-смъртоносният месец от пандемията досега в Русия.

Путин се реваксинира срещу COVID-19

Путин се реваксинира срещу COVID-19

Путин хвали ваксинацията на 50 млн. руснаци и пита за ваксини за деца

Много хора се колебаят да приемат ваксината и са недоверчиви към официалните уверения за безопасност - отношение, на което Путин се опита да противодейства, като говори за собствения си.

Вицепремиерът Татяна Голикова обяви отделно, че здравното министерство ще регистрира нова ваксина Sputnik M за употреба за деца на възраст 12-17 години по-късно в сряда, като ваксините се очаква да бъдат налични в края на декември.

Заместник-ръководителят на "Гамалея" Денис Логунов, един от основните разработчици на лечението, каза, че децата ще получат специално модифицирана за тях ваксина, която властите регистрираха по-рано през деня.

Междувременно заместник-министърът на здравеопазването Виктор Фисенко потвърди, че децата ще се нуждаят от съгласието на родителите си, за да получат ваксината.

"Ваксинацията ще ни позволи значително да намалим този риск и да създадем допълнително увеличение на популационния имунитет и устойчивост на хората, живеещи в Русия към COVID-19", подчертава Фисенко.

Водещи лекари в Русия канят известни антиваксъри в COVID-19 отделения

Водещи лекари в Русия канят известни антиваксъри в COVID-19 отделения

"Може би след това ще промените позицията си и по-малко хора ще загинат"