Руското финансово министерство значително намали очакванията за облагаемото производство на петрол за 2023 г., според проектобюджета за следващите три години, в очакване санкциите на Запада да означават общ спад в производството и обемите на рафиниране, съобщава "Ройтерс".

Продажбата на петрол и газ е един от основните източници на руски валутни печалби, откакто съветските геолози откриха залежи в блатата на Сибир през десетилетията след Втората световна война.

Проектобюджетът предвижда руският добив на нефт и газов кондензат да достигне 490 милиона тона през 2023 г. (9,84 милиона барела на ден (bpd), 7%-8% спад от 525-530 милиона тона, очаквани тази година (10,54 милиона bpd - 10,64 милиона bpd). ).

Спадът може да бъде още по-дълбок, според анализ, базиран на публикуваните бюджетни очаквания за акцизи и приходи от рафиниране и износ на петрол.

Западът почти готов с таван на цената на руския петрол

Западът почти готов с таван на цената на руския петрол

За прилагането му обаче е нужно сътрудничеството с Индия и други страни

Бюджетните данни показват, че обемите на рафинирането и износа на петрол, отговарящи на условията за данъци, са били ревизирани надолу до 408,2 милиона тона (8,20 милиона барела на ден) през 2023 г. от предишните 507,2 милиона тона (10,15 милиона барела на ден).

От тях обемите на рафиниране бяха ревизирани надолу с 56 милиона тона, или почти 20%, до 230,1 милиона тона от 286,1 милиона тона, наблюдавани в предишната прогноза.

Износът на петрол, отговарящ на условията за износно мито, се очаква да бъде 178,2 милиона тона, което е с 19,4% по-малко от направените по-рано прогнози.

В коментари за "Ройтерс" финансовото министерство заяви, че е направило своите предположения върху прогнозите на министерството на икономиката за износа и други параметри.

"Прогнозата на Министерството на икономиката се основава на общото увеличение на износа на петрол, включително увеличение на износа, отговарящ на условията за данъчни облекчения, което е свързано с очаквано увеличение на производството в находища, които имат облекчения за износни мита", се казва в съобщението.

В допълнение към проектобюджета, което парламентът трябва да одобри, се казва, че отказът на редица страни да си сътрудничат с Русия в петролния сектор, както и отстъпката от продажбите на основния износ на Русия, са довели до преразглеждане на прогнозата Траекторията на производството на петрол в Русия.

"Оценката за 2022 г. беше намалена до 515 милиона тона, през 2023 г. до 490 милиона тона. През 2024-2025 г. нивото на производство на петрол ще бъде средно около 500 милиона тона", се казва в него.

Досега руското производство на петрол, третото по големина след Съединените щати и Саудитска Арабия, бе устойчиво на санкции, подкрепено от нарастващите продажби за Китай и Индия.

MAE: Русия залязва като водеща енергийна сила

MAE: Русия залязва като водеща енергийна сила

До 2030 година Кремъл ще загуби поне 1 трлн. долара