Високопоставен руски депутат намекна за отвличане министър на отбраната на страна членка НАТО, докато е на посещение в Украйна, и откарването му в Москва за разпит относно "заповедите", дадени от Запада на Киев, съобщава "Ройтерс".

Олег Морозов, избран за първи път като депутат в руския парламент през 1993 г. и член на управляващата партия "Единна Русия", заяви, че доставката на западни оръжия за Украйна е пряка заплаха за Русия и може да наложи Москва да преразгледа военните си цели.

"Знаете ли, може би подготвям фантастичен заговор ... че в близко бъдеще, на някакъв етап, военен министър на някоя страна от НАТО ще отиде с влак до Киев, за да разговаря с (украинския президент Владимир) Зеленски", отбеляза той пред държавната телевизия "Россия-1".

"Но той няма да стигне до там. А ще се събуди някъде в Москва", продължи Морозов.

Блинкън и Остин пристигат в Украйна

Блинкън и Остин пристигат в Украйна

Ще обсъдят със Зеленски военната помощ

"Искате да кажете, че ще го отвлечем?", запита с усмивка телевизионната водеща Олга Скабеева - една от най-прокремълските журналистки в телевизията.

"Да, и тогава бихме разбрали кой каква заповед за какво е дал, кой за какво точно отговаря", отвърна Морозов. Според него това не е толкова нереална картина.

"Сега в света има нови правила. Нека всички онези военни министри, които се събират в Киев, помислят малко за това какво би било да се събудят в Москва", предупреди той.

Редица западни политици вече посетиха Киев, за да покажат солидарност с Украйна - включително министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, който пътува до там през април с държавния секретар Антъни Блинкън.

Лавров: НАТО пренебрегна Русия от желание да управлява света

Лавров: НАТО пренебрегна Русия от желание да управлява света

Западът бил непоправимо убеден, че му е писано да господства

Руският президент Владимир Путин определя продължаващата война като "специална военна операция" за разоръжаване на Украйна и спиране на преследването на рускоговорящите от украински ултранационалисти. Той също така обвинява Съединените щати, че използват Украйна, за да заплашват Русия чрез разширяването на НАТО.

От своя страна, Украйна и нейните западни поддръжници твърдят, че Русия води непредизвикана война срещу суверенна държава.

Русия многократно отправя предупреждения към Запада, че доставката на модерно оръжие за Украйна рискува да доведе до ескалация във войната.