Руски хакери са атакували през миналата година електронната поща на американски федерални прокурори, съобщи VoA с позоваване на съобщение на правосъдното министерство на САЩ. Става дума за същата хакерска група, която проникна в компютърните системи на редица компании и американски институции, като използва програмите продукти на SolarWinds.

Киберпрестъпниците са хакнали през сървъри на Microsoft 80% от имейлите, използвани от офисите на четирима прокурори в Ню Йорк. Общо в страната са установени пробиви в пощите на най-малко 27 офиса на прокурори от различни щати. Сред тях има големи офиси в Лос Анджелис, Маями, Вашингтон, Източния окръг на щата Вирджиния.

Професорът по право от Колумбийския университет Дженифър Роджърс, която е бивш федерален прокурор от Ню Йорк, съобщи пред Associated Press, че служебните имейли, до които са се добрали хакерите, може да съдържат поверителна информация, включително обсъждания на стратегии по наказателни дела, както и имена на информатори.

През януари американската администрация потвърди информацията за хакерската атака срещу офисите на прокурорите.

Хакерската атака по американските институции била най-голямата в света

Хакерската атака по американските институции била най-голямата в света

Проникването може да е засегнало 18 000 клиенти на SolarWinds

В средата на декември беше съобщено, че мащабната атака чрез манипулирания софтуер на SolarWinds е засегнала десетки правителствени и частни организации, пострадали са най-малко 9 правителствени институции.

През април администрацията на президента Джо Байдън обяви нови санкции срещу Кремъл, включително експулсиране на руски дипломати от САЩ, в отговор на атаката чрез SolarWinds и намесата на Русия в изборите за Белия дом през 2020 г.

САЩ налагат санкции на Русия за хакерските атаки и гонят руски дипломати

САЩ налагат санкции на Русия за хакерските атаки и гонят руски дипломати

Новите санкции могат да засегнат и суверенния дълг на Русия