Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън подготвя санкции срещу повече от 10 руснаци в отговор на хакерските атаки, включително и SolarWinds, съобщава "Блумбърг".

Източници заявиха пред медията, че администрацията може да обяви санкциите най-рано днес. Администрацията планира санкции за дузина представители на правителството и разузнавателните служби в допълнение към други 20 физически лица.

Други най-малко 10 руски дипломати ще бъде експулсирани от САЩ.

Новият кръг от санкции засяга физически лица, които са обвинени за действия на Агенцията за интернет изследвания - онлайн трол ферма, свързана с Кремъл.

През 2018 г. бяха повдигнати обвинения на 13 руснаци за връзки с агенцията, които са се представяли като американски граждани онлайн и са разпространявали дезинформация с цел намеса в американската политическа система.

Новите действия са в отговор на хакерските действия срещу SolarWinds.

Операцията бе установена през декември 2020 г. и според американското правителство най-вероятно е дело на Русия. При хакерските действия е преодолян софтуер на SolarWinds и хакерите са получили достъп до хиляди компании и правителствени учреждения, които използват продукта. Хакерите са получили достъп до имейлите на министерствата на финансите, правосъдието и търговията на САЩ, както и достъп до различни агенции.

Експерти по киберсигурност коментираха, че може да отнеме месеци преди да се установят компрометираните системи и да се изгонят хакерите.

През март Байдън наложи санкции на Русия за отравянето и хвърлянето в затвора на Алексей Навални.

"Блумбърг" отбелязва, че тези санкции са в съответствие с наредената от Байдън проверка от първия ден на управлението си, която е в четири области, отнасящи се до Русия: изборната намеса, руска парична награда за ликвидирането на американски войници в Афганистан, хакерската атака срещу SolarWinds и отравянето на Навални.

Си Ен Ен също съобщава, че правителството на САЩ ще наложи санкции на руски физически и юридически лица, както и ще изгони повече от 10 руски дипломати. Източник съобщи пред медията, че санкциите са координирани с европейските партньори.

Те ще бъдат във формата на изпълнителна заповед от страна на Байдън. Санкциите са координирани между Държавния департамент и Министерството на финансите. Представители на Държавния департамент са предупредили американските съюзници и се подготвят за потенциален руски отговор.

Не е ясно дали тези санкции ще са достатъчни да променят поведението на Русия, отбелязват представители. 

"Ню Йорк таймс" пише, че новите санкции могат да засегнат и суверенния дълг на Русия.