Руският лабораторен модул "Наука" изплаши МКС, когато неговите двигатели случайно се включиха след скачване Международната космическа станция, като за кратко изтласка станцията от позицията й, съобщават "Гардиън", АФП и "Ройтерс".

Няколко часа след скачването, двигателите на "Наука" неочаквано се включиха, принуждавайки персонала на борда на МКС да пусне двигателите в руския сегмент на станцията, за да противодейства на ефекта.

Модулът се включи "неволно и неочаквано, премествайки станцията на 45 градуса извън позицията", каза НАСА в Twitter. "Операциите по възстановяване върнаха позицията и екипажът не е в опасност."

Руската космическа агенция "Роскосмос" обясни проблема с остатъчно гориво и софтуерен проблем, съобщи ТАСС.

Мисията идва след повече от десетилетие закъснения и тъй като Русия се стреми да засили своята космическа индустрия, която изостава след разпадането на Съветския съюз и се бори да се справи с конкуренцията от Съединените щати.

Модулът "Наука" бе изстрелян миналата седмица от космодрума Байконур в Казахстан, носен от руска ракета "Протон", и представлява първото за Русия скачване на модул на МКС от 11 години.

Ще са необходими няколко месеца и множество излизания в космоса, за да се интегрира напълно модулът с космическата станция.

Изстрелването бе наблюдавано внимателно от Европейската космическа агенция, тъй като модулът пътуваше с европейската роботизирана ръка, първата роботизирана ръка, която ще може да работи по руския сегмент на МКС.

"Наука" ще се използва предимно за изследвания и съхранение на лабораторно оборудване. Той също така ще осигури повече място за съхранение, нови системи за регенерация на вода и кислород и подобрени условия на живот за космонавтите от руския сектор на МКС.

Многофункционалният лабораторен модул "Наука" е създаден още в средата на 90-те години, когато е замислен като резервно копие на руския модул за управление "Заря". По-късно той е преработен като научен модул, но се присъединява към набор от замразени руски космически проекти, станали жертва на проблеми с финансирането или бюрократични процедури.

"Наука" един от най-големите модули на МКС, първоначално бе планиран за изстрелване 2007 г., но многократно се отлагаше.

Изстрелването миналата седмица бе успешно, но модулът преживя няколко "колебания в орбита" по време на осемдневното си пътуване до МКС, съобщи Европейската космическа агенция.

"Наука" заменя дългогодишния модул "Пирс", който се присъедини към МКС през 2001 г. като временно допълнение, но в крайна сметка остана в експлоатация в продължение на две десетилетия.

Освобождавайки място за Наука, "Пирс" се отдели от МКС по-рано тази седмица, изгорелите му останки падат в Тихия океан.

Стартирала през 1998 г. и включваща Русия, САЩ, Канада, Япония и Европейската космическа агенция, МКС е едно от малкото останали сътрудничества на Русия със Запада.

През април Русия заяви, че обмисля оттегляне от програмата на МКС, позовавайки се на застаряваща инфраструктура и планира да пусне първия основен модул на нова орбитална станция през 2025 г.

Русия обяви редица проекти през последните години, включително мисия до Венера и станция на Луната, но тъй като Кремъл пренасочва финансиране към военни начинания, анализатори поставят под въпрос осъществимостта на тези амбиции.

НАСА: Русия е жизненоважен партньор за САЩ в Международната космическа станция

НАСА: Русия е жизненоважен партньор за САЩ в Международната космическа станция

Бил Нелсън: Когато нещата са по-трудни на Земята се разбираме доста по-добре в космоса