Руският олигарх Игор Кесаев е купил голям финландски остров в стратегически важен за Хелзинки район - сделката е сключена под прикритието на "златен паспорт", издаден на бизнесмена от кипърските власти, съобщава Euractiv.

Уточнява се, че покупката е направена през миналата година. Благодарение на кипърския паспорт Кесаев е успял да заобиколи изискванията на финландското министерство на отбраната, което не би допуснало той да придобие острова, ако се беше легитимирал като руски гражданин.

Игор Кесаев е един от тютюневите "крале" в Русия - под негов контрол са около 70% от пазара. Освен това името му се свързва с търговия с оръжия, а според неофициални данни поддържа тесни връзки с мафията, руската Федерална служба за сигурност и Главното разузнавателно управление на Русия.

Именно връзките му с руските спецслужби и с престъпния свят са породили безпокойство в министерството на отбраната на Финландия. Обичайна практика е Москва да използва олигарси за свои политически и стратегически цели. Освен това на острова са построени жилищни помещения и площадка за хеликоптери, което не е дискутирано при сделката.

Според законите на страната, властите могат да отнемат острова от Кесаев, ако преценят, че е налице заплаха за националната сигурност.

Половината от издадените "златни паспорти" в Кипър са незаконни

Половината от издадените "златни паспорти" в Кипър са незаконни

Повече от 3000 чужденци, които са инвестирали минимум 2 милиона евро

"Златният паспорт", който се дава на чуждестранни инвеститори, фактически представлява покупка на гражданство. По такава схема много руски олигарси получиха кипърски паспорти, които им дават право да пътуват без виза в над 150 страни.

Тази практика буди сериозно безпокойство в Европейския съюз. От ЕК изтъкват, че това е незаконно и подкопава целостта на статута на гражданството на Съюза.

Преди година Европейската комисия откри процедури срещу Кипър и Малта заради "продажбата" на гражданство на ЕС чрез "златните паспорти" за богати инвеститори.

ЕК погна Кипър и Малта за "златните паспорти"

ЕК погна Кипър и Малта за "златните паспорти"

От Комисията подчертават, че това е незаконно и подкопава целостта на статута на гражданството на Съюза

Недоволство се породи и в кипърското общество.

През 2019 г. Кипър отне "златните паспорти" на 26 чужденци, сред които 9 руснаци.

"Златни паспорти" издава и България. Припомняме, в доклад на Европейския парламент за политическите отношения между ЕС и Русия, се настоява България и Малта да се откажат от своите режими за издаване на "златни паспорти". Документът, който беше обсъден в ЕП през миналия месец, е адресиран до Съвета на ЕС, Европейската комисия и върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи Жозеп Борел.

Кипър, Малта, България - престъпници си купуват европейски паспорти

Кипър, Малта, България - престъпници си купуват европейски паспорти

12 европейски страни предлагат гражданство срещу инвестиции...