Руският опозиционер Роман Рословцев, който на 13 октомври за пореден път беше задържан на Червения площад, е глобен с 300 хиляди рубли (4700 долара).

Глобата е наложена затова, че е носел маска, изобразяваща президента на Русия Владимир Путин, предаде Би Би Си с позоваване на адвоката на Рословцев.

"Властите ме глобиха 300 хиляди рубли, нямам намерение да плащам подобен данък на бандитите, узурпирали властта! В свободна Русия тези, които сега взимат подобни решения, ще си понесат заслуженото наказание." - коментира активистът.

36-годишният Рословцев е арестуван най-малко 10 пъти в център на Москва с маска на Путин и плакат с надпис "Не се страхувам от 212.1".

212.1 е член от законов текст, третиращ нарушения при организирането на обществени прояви. По този член, формулиран като "нееднократно нарушаване на установения ред при организирането или провеждането на събирания", беше осъден друг активист - Илдар Дадин.

След като Рословцев беше задържан на 13 октомври, на следващия ден съдът м Москва постанови той да остане 20 дни в ареста.

Според властите, опозиционерът е нарушил процедурите за провеждане на митинги. Самият Рословцев изтаква, че протестира именно срещу абсурдните закони, по силата на които го задържат.

През август той поиска политическо убежище в Украйна.