Руски производител на играчки пусна настолна игра, наречена "Нашите в Солсбъри". В играта са включени същите градове в Европа, посетени от агентите на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия, които са обвинени за атаката с новичок срещу бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщават британски медии.

Град Солбсъри е последната дестинация на играта. Изобразена е катедралата на града и две фигури с работни облекла за химическа защита. Те са взети от снимки на полицията в отговор на отравянето на Скрипал.

В единия ъгъл на играта е нарисуван спрей със зелен череп и кости, което изглежда се отнася за бутилката парфюм, в която според британската полиция е бил транспортиран новичокът, използван при атаката.

В другия ъгъл са две фигури, които приличат на заподозрените нападатели - Анатолий Чепига и Александър Мишкин. По-рано тази седмица ЕС наложи санкции на двамата руски агенти.

ЕС наказа руските спецслужби за случая „Скрипал”

ЕС наказа руските спецслужби за случая „Скрипал”

Става въпрос за Александър Петров и Руслан Боширов

Играта е създадена през ноември 2018 г. от базираната в Москва фирма Игроленд. Първите снимки с играта в интернет първоначално бяха възприемани като фалшиви.

По-рано тази седмица двама от създателите на играта потвърдиха, че през миналата година са произвели 5000 копия и ги продават онлайн на дребни търговци.

Играта е в отговор на широкото отразяване на случая "Скрипал" от чуждестранните медии и обвиненията на Запада към Русия, че е отговорна за атаката.

Проучване от октомври 2018 г. показва, че само 3% от руснаците вярват, че Русия е отровила Скрипал.

Daily Telegraph: Лично Путин е разпоредил покушението срещу Скрипал

Daily Telegraph: Лично Путин е разпоредил покушението срещу Скрипал

Разкрита е цялата агентурна мрежа…