Руски туристи в Турция масово се запасяват с лекарства, като болкоуспокояващи и антидепресанти, които след това носят в страната си, тъй като така им излиза относително по-евтино, съобщава в. "Хюриет".

Заради тенденцията на повишено търсене от страна на руснаците на аптеки до местата им на настаняване, нови аптеки бяха открити в близост до петзвездни хотели в средиземноморския и егейския регион.

В курортите Анталия и Мугла фармацевтите вече са научили кои са турските еквиваленти на руските лекарства.

Въпреки че руските туристи са купували лекарства и в миналото по време на почивка в Турция, в момента търсенето се е увеличило заради санкциите, наложени на Москва от Запада след инвазията в Украйна, която удари сериозно нейната фармацевтична индустрия.

Над 80 лекарства вече са дефицитни в руските аптеки

Над 80 лекарства вече са дефицитни в руските аптеки

Данните са от проучаване с участието на над 300 лекари

Руските граждани, почиващи в Турция, купуват предимно болкоуспокояващи, антидепресанти и лекарства за диабет, тъй като повечето от тях се продават много по-скъпо в Русия.

Някои руски туристи, които искат да направят почивката си по-евтина, обявяват в социалните мрежи, че заминават за Турция и се свързват с нуждаещите се от лекарства, надявайки се да покрият част от разходите си с поръчките, които ще получат.

С обяснението, че основните лекарства или не са налични в Русия, или са на твърде висока цена поради западните санкции, руските медии съобщават, че митническата служба в страната просто игнорира лекарствата в куфарите на туристите.

Pfizer и Bayer поддържат само основни доставки в Русия

Pfizer и Bayer поддържат само основни доставки в Русия

Всички други сделки и проекти спират заради инвазията

Тази тенденция е започнала да се нарича "фармашопинг" в крайбрежните райони заради значителното увеличение на броя на хората, които носят лекарства в Русия, особено през месеците юни и юли.

Руснаците заеха второ място в списъка на чуждестранните туристи, посетили Турция в периода януари-юли, с 2,2 милиона посещения, спрямо 1,55 милиона руски посетители година по-рано.

Анталия, любимо за почивка сред руснаците, посрещна над 524 000 граждани на Русия между 1 и 17 август.