Най-малко 27 руски войници в Донецк, опитващи се да се оттеглят от позициите си, са убити от приятелски огън от техните другари, според украински депутат, пише "Бизнес инсайдър".

Юрий Мисягин, украински депутат, каза в съобщение в Telegram, че руските бойци са се "оттеглили на нови позиции хаотично и почти в паника".

Според Мисягин руските сили са предположили, че техните войски са украинци, които се опитват да си върнат територия близо до летището в Донецк. Бързото оттегляне подложило войниците на приятелски огън от собствената си артилерия, добави Мисягин.

"Резултатът беше 27 убити и 34 ранени. Приблизително половината от ранените са с отнесени ръце или крака", каза Мисягин. "Части от оборудването бяха изгубени."

Константин Машовец, полковник от въоръжените сили на Украйна, каза в публикация във Facebook, че приятелският огън вероятно е започнал поради лоша координация от страна на руснаците.

"По някаква неизвестна причина вражеската артилерия започна да стреля не близо до фронтовата линия или зад украинските позиции, за да потисне нашата огнева мощ, а по позициите и тила на това подразделение", каза Машовец в публикацията си.

Представители на Министерството на отбраната на Русия не отговориха веднага на искане за коментар. Това не е първият път, когато руските сили стрелят по собствените си войски.

През август заместник-командир на батальон от 129-а бригада за териториална отбрана на Украйна каза пред New York Times, че е видял руски войници да са подложени на огън от собствената им страна.

Войникът с позивна Херсон се бие с руснаците в село Нескучно в рамките на контранастъплението на Украйна. Херсон каза, че е видял руски сили да изстрелват ракети по бойното поле точно когато техните войници са започнали да отстъпват. "Те буквално погребаха доста от собствените си хора", каза Херсон пред  New York Times.

Руски войски разкриха всичките си позиции в Донецк, стреляйки по украинско знаме, завързано за балони

Руски войски разкриха всичките си позиции в Донецк, стреляйки по украинско знаме, завързано за балони

В Украйна: Това е може би най-успешното вдигане на флаг в историята