Руските агенти, които действат на територията на Чехия, помогнаха на чешката общественост да се настрои срещу строежа на радара за противоракетна отбрана (ПРО).

Това коментира на интернет страницата си чешката информационна агенция aktualne.cz, позовавайки се на изявление на чешките тайни служби.

Последното изследване на общественото мнение по въпроса с ПРО показа, че 2/3 от чехите не желаят строежа на американската база на територията на страната им.

Тайните служби на чешката република са обявили, че значителен дял за този резултат имат руските шпиони.

За да провокира общественото мнение медията е пуснала на страницата си своя анкета по темата.

55.6% от включилите се в запитването са отговорили, че са против, срещу 42.4% - „за" строежа на ПРО. 1.2% са отговорили, че не могат да вземат решение. Само 0.8% са заявили, че това не ги интересува.

Според тайните служби в Чехия Русия има свои агенти под различни прикрития - журналисти, дипломати, които работят за негативното отразяване в медиите на американския проект.

Припомняме, Чешката служба по сигурност на информацията (ЧССИ) съобщи в миналогодишен доклад, че руските тайни служби „имат пръст" в миналогодишните протести срещу строежа на американска радарна база в Чехия.

Службата докладва още, че руснаците трайно контактуват и оказват влияние върху чешки политици и медии. Тези дейности вероятно са част от продължителна кампания на Москва, целяща да наруши добрите взаимоотношения между НАТО и ЕС.

Междувременно чешкият външен министър Карел Шварценберг в края на миналия месец покани Русия да се включи в ПРО.