Руският самолет MC-21 от следващо поколение завърши първия си тестов полет с руски двигатели, заяви държавната корпорация "Ростех" във вторник, след като пускането на самолета беше забавено от американските санкции, съобщава АФП.

Тестовият полет на самолета със среден обсег от сибирския град Иркутск продължи един час и 25 минути и постави "страната ни обратно в най-висшата лига на гражданската авиация", заяви главният изпълнителен директор на "Ростех", Сергей Чемезов.

Самолетът е снабден с изцяло руски двигател PD-14, разработен след като американските санкции забраниха доставките на важни части за проекта до Русия.

Самолетът MC-21 направи първия си тестов полет през май 2017 г. и трябваше да влезе в експлоатация в края на 2018 г., докато санкциите наложиха забавяне.

Вашингтон наложи санкциите, забраняващи на американските компании да изнасят продукти за руски компании през 2018 г., главно заради анексирането на Крим от Москва през 2014 г.

Сега MC-21 трябва да влезе в експлоатация през 2021 г., тъй като световната авиационна индустрия страда от сериозни пречки заради пандемията на коронавируса.

Длъжностни лица се надяват самолетът да символизира прераждането на руската авиационна индустрия след период на икономическа нестабилност след разпадането на Съветския съюз.

Самолетът се стреми да се конкурира с A320 на европейския производител на самолети Airbus и 737 на Boeing. През 2011 г.

Русия поръча първия си цивилен самолет след падането на Съветския съюз, който нарече "Сухой суперджет 100". Но самолетът, който е произведен съвместно с различни европейски производители почти не се продава в чужбина. Флотът е имал множество технически проблеми, откакто е полетя и претърпя няколко смъртоносни произшествия.

Във вторник министърът на индустрията Денис Мантуров заяви, че тестовият полет MC-21 илюстрира успехите на Русия в авиационния сектор. "Обучихме ново поколение строители и работници и виждаме плодовете на труда на десетки хиляди хора".

Санкциите на САЩ принуждават Русия да забави самолета MC-21

Санкциите на САЩ принуждават Русия да забави самолета MC-21

Русия разкри прототипа на MC-21 през 2016 г.