Животът в КНДР е труден, но няма глад и търговията може скоро да бъде възобновена. Това съобщи посланикът на Русия в Пхенян, цитиран от "Ройтерс".

Само преди седмица лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун призна, че страната е изпаднала в най-тежката ситуация. Ким призова партийните членове да предприемат още един "изтощителен поход" на работа и саможертва, свързвайки настоящата икономическа криза с периода на глад и бедствия през 90-те г. на миналия век.

КНДР не получила руската COVID ваксина заради затворени граници

КНДР не получила руската COVID ваксина заради затворени граници

Официално страната няма потвърдени случаи, но се изолира от света

Руският посланик, един от малкото чужди дипломати в страната, коментира, че докато не е ясно точно какво има предвид Ким, настоящата ситуация не може да се сравни с периода преди 30 г.

"Слава Богу, далеч е от "изтощителния поход" и аз се надявам, че никога няма да се стигне дотам", отбеляза посланик Александър Мацегора, цитиран от ТАСС.

Ким Чен-ун предупреди за историческа икономическа криза в КНДР

Ким Чен-ун предупреди за историческа икономическа криза в КНДР

Ким Чен-ун призова за още един "изтощителен поход"

"Най-важното нещо е, че няма глад в страната днес", подчерта дипломатът.

Лошо управление на правителството, международните санкции, наводнения и блокирането на границата заради коронавируса са едни от основните причини за закъсващата икономика на КНДР. ООН предупреждава за недостиг на храна в страната и за опасност от хуманитарни кризи.

Мацегора каза още, че вносните стоки реално са изчезнали от рафтовете по магазините, но все още има достъп до повечето севернокорейски продукти. Той допълни, че има леко увеличение на цените.

Бедствена ситуация в КНДР предизвика колективно бягство на дипломати

Бедствена ситуация в КНДР предизвика колективно бягство на дипломати

Те прогнозират, че "за съжаление няма да са последните" заради непоносимите условия в Пхенян

Обикновено севернокорейските власти ограничават движението на чуждестранните дипломати в КНДР и не е ясно дали коментарите на руския посланик се отнасят за райони извън относително проспериращата столица Пхенян.

Мацегора съобщи още, че международната помощ е блокирана в складове на китайската страна на границата, но КНДР строи "големи комплекси за дезинфекция", които скоро ще бъдат завършени.

Има информация, че тази работа ще бъде завършена до края на април, след което потоците от стоки ще бъдат възобновени, смята той и добави, че трансграничният трафик на товари може да бъде възобновен в близко бъдеще, но пътуването на хора ще бъде позволено само когато пандемията бъде разрешена на глобално ниво.

КНДР дамгоса президента на Южна Корея, бил американски "папагал"

КНДР дамгоса президента на Южна Корея, бил американски "папагал"

Поведението на Южна Корея било нелогично и нагло

Наскоро руската дипломатическа мисия се оплака от остър недостиг на важни стоки като лекарства.

КНДР не е съобщил нито един случай на коронавирус, според Световната здравна организация, но Република Корея и САЩ се съмняват.

Страната се очаква да получи близо 2 милиона дози от ваксината на AstraZeneca-Oxford през първата половина на годината, но населението на КНДР буквално не знае нищо за международните ваксини, обяви руският посланик.

Днес КНДР отбелязва годишнина от рождения ден на Ким Ир Сен с масови мероприятия.

Мацегора смята, че положителни промени в отношенията между КНДР и САЩ са малко вероятни заради твърдата линия на поведение от страна на администрацията на Джо Байдън.

Съдейки как агресивно администрацията на Джо Байдън се държи към руснаците, китайците и други, има много малко надежди за положителен сценарий по корейските дела, отбеляза той.

"Не ви чака нищо добро": КНДР обвини Байдън в провокация

"Не ви чака нищо добро": КНДР обвини Байдън в провокация

Ри определи като "гангстерска логика" САЩ да разполагат стратегически ядрени активи