Руски дипломати, напуснали КНДР, съобщават за остър недостиг на лекарства и други основни стоки в страната, което говори за криза в резултат на един от най-стриктните режими на карантина на фона на пандемията от коронавирус, пише "Гардиън".

В писмо, публикувано онлайн, служители от руската дипломатическа мисия в Пхенян съобщават за "колективно напускане" на чуждестранен дипломатически персонал. Те прогнозират, че "за съжаление няма да са последните" заради непоносимите условия в Пхенян.

Руските представители пишат, че е разбираемо да се напуска столицата на КНДР, тъй като почти никой не може да издържи на безпрецедентните ограничения, на острия недостиг на основни стоки, включително лекарства, на липсата на някаква възможност за разрешаване на здравословни проблеми.

Русия е с една от най-големите чуждестранни дипломатически мисии в КНДР, но персоналът започна да напуска заради недостиг и проблеми със сдобиването на основни лекарства. "Почти няма останали дипломати" в Пхенян, пише още в писмото. Общото международно присъствие в КНДР е 290 души. Всички освен трима чуждестранни хуманитарни работници са евакуирани от страната миналия декември.

През февруари руски дипломати и техните роднини бяха принудени да напуснат Пхенян с тикане на вагонетка.

Границите на КНДР са затворени от януари 2020 г.

Дипломатическите мисии на 12 държави са прекратили работа в КНДР. Затворени са посолствата на Великобритания, Бразилия, Германия, Италия, Нигерия, Пакистан, Полша, Чехия, Швеция, Швейцария и Франция. Само 8 посланици и четирима шарже д'афер представляват страните, докато персоналът в посолствата е редуциран до минимум, информира ТАСС.

Официално КНДР съобщава, че няма случаи на коронавирус. Но анализатори вярват, че има огнища в армията и в граничните градове.

Северна Корея получи 1,7 милиона дози от ваксината на Oxford/AstraZeneca като част от програма на Световната здравна организация COVAX.