Пхенян дамгоса южнокорейския президент Мун Дже-ин, наричайко го "безсрамен", след като той разкритикува ракетните изпитания на Северна Корея, проведени през миналата седмица, съобщава ДПА.

След като в четвъртък Пхенян изтреля тестово, както ги определи, "тактически управляеми ракети от нов тип", Мун заяви в реч, че "действията, осигуряващи затруднения за настроението за диалог, са нежелани".

КНДР потвърди: Проведохме изпитателен пуск на нови тактически ракети

КНДР потвърди: Проведохме изпитателен пуск на нови тактически ракети

КНДР е изстреляла две балистични ракети с малък обхват в посока Японско море

Мун също призна, че "хората са силно разтревожени" от изстрелването на ракети от Северна Корея, призовавайки за повече диалог между Вашингтон, Пхенян и Сеул.

Влиятелната сестра на севернокорейския вожд Ким Чен-ун, Ким Йо-чен, нарече Мун "папагал, отгледан от Америка" след речта, обвинявайки го в "безсрамие" в изявление, публикувано от държавната севернокорейска телеграфна агенция.

Северна Корея е изстреляла две ракети

Северна Корея е изстреляла две ракети

Те са били с малък обсег на действие

"Подобно нелогично и нагло поведение на Южна Корея е точно същото като гангстерската логика на САЩ, нарушаващи правото на (Северна Корея) на самозащита като нарушение на "резолюциите" и "заплахите" на ООН към международната общност", изтъкнала Ким Йо-чен.

Нейните коментари следват подобни критики срещу реакцията на американския президент Джо Байдън към изстрелванията в четвъртък, които според Япония и Южна Корея са били с балистични ракети с малък обсег. Байдън обеща отговор, ако изолираната ядрена страна продължи да ескалира напрежението.

Мун Дже Ин: Действията на Северна Корея пречат на диалога

Мун Дже Ин: Действията на Северна Корея пречат на диалога

Япония и Британия осъдиха севернокорейската заплаха за мира

Изстрелванията бяха проведени след съвместните военни учения на въоръжените сили на Южна Корея и САЩ. Деветдневното командно учение, което не включваше полеви тренировки, приключи в средата на март.

На Северна Корея е забранено да тества балистични ракети с резолюции на ООН и е ударена с тежки международни санкции, за да я възпира да продължи да разработва ракети, които могат да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави.

САЩ осъдиха провокативните ракетни тестове на Северна Корея

САЩ осъдиха провокативните ракетни тестове на Северна Корея

Нарушават резолюции и заплашват международната общност