Версията на коронавирус omicron BA.2, или стелт Омикрон, има всички шансове скоро да стане доминираща в света, каза пред репортери в сряда руският здравен министър Михаил Мурашко, съобщава ТАСС.

"Имайки по-висока заразност, подвариантът BA.2 на omicron има всички шансове скоро да се превърне в преобладаващия щам. Рекорден брой случаи бяха регистрирани в Германия през последните дни. В понеделник китайските власти съобщиха за рекордно огнище за Китай в десетки градове в страната. В повечето случаи се идентифицира подвариант на Omicron BA.2", каза той.

Мурашко каза, че децата и юношите често се заразяват със стелт-омикрон, така че е важно те да бъдат ваксинирани срещу covid, за да се предпазят. "Стелт омикрон" често засяга деца и юноши. Още днес имаме ефективно средство за тяхната защита - безопасната ваксина Sputnik M", каза той.

Мурашко допълва, че прекаран Омикрон не осигурява надеждна защита срещу стелт Омикрон. "Според наличните научни и клинични данни, хората, които са ваксинирани и реваксинирани срещу нова коронавирусна инфекция, имат значително по-нисък риск да се разболеят и да предадат стелт омикрон. Освен това дори минало заболяване, причинено от омикрон, не осигурява надеждна защита срещу стелт-омикрон, за разлика от ваксинацията и навременната реваксинация. Освен това според редица проучвания няма случаи на стелт-омикрон в групите за наблюдение, подложени на бустер ваксинация", каза здравният министър.

Мурашко каза, че повече от 85 хиляди души с Covid се лекуват в руски болници. "Въпреки устойчивия спад на заболеваемостта от COVID-19 в света и у нас, броят на заболелите все още е висок. Днес над 85 хиляди пациенти се лекуват в болници, близо 700 хиляди пациенти са под наблюдението на лекари", каза той.

Мурашко каза още, че март и април са ключови месеци в развитието на по-нататъшната епидемиологична ситуация с коронавируса. "Искам да подчертая, че март и април остават ключови месеци за развитието на по-нататъшната епидемиологична ситуация и е най-добре това време да се използва за реваксинация", каза той.

СЗО: Увеличаването на Covid-19 по света може да е само върхът на айсберга

СЗО: Увеличаването на Covid-19 по света може да е само върхът на айсберга

Случаите се увеличават в световен мащаб