Ръководителят на Службата за външно разузнаване на Русия заяви във вторник, че ситуацията в Украйна е придобила чертите на "религиозна война" на фона на неотдавнашните действия, предприети от Киев по отношение на манастира Киево-Печерска лавра, пише "Анадолу".

"Разбираме, че за западните столици и властите в Киев практически няма червени линии по въпросите на изостряне на религиозните конфликти. Ситуацията в Украйна придоби чертите на религиозна война", каза Сергей Наришкин на среща с президента на Беларус Александър Лукашенко в столицата на страната Минск.

Наришкин твърди, че украинското правителство и западните лидери се стремят не само да забранят, но и "буквално и физически да унищожат" каноничното православие на територията на страната.

Службите за сигурност на Украйна гонят клирици, свързани с Москва

Службите за сигурност на Украйна гонят клирици, свързани с Москва

На близо 250 клирици на Руската православна църква е забранено да влизат в Украйна

"Западните столици разбират и осъзнават, че в условията на крах на идеологиите, борбата за нов световен ред, каноничното руско православие е ядрото, духовната сила, която продължава да бъде в основата на единството на православните народи", каза още Наришкин. казах.

Киево-Печерската лавра, известна още като Киево-Печерския манастир, е важен център на източното православно християнство от основаването си през 1051 г.

Напрежението около манастира нарасна, когато украинските власти миналата седмица казаха на монасите да напуснат комплекса Киево-Печерска лавра, на заповед, на която те се противопоставиха.

Русия заплаши Украйна с трагични последици на религиозната ѝ война

Русия заплаши Украйна с трагични последици на религиозната ѝ война

Москва разкритикува плановете на Киев да изгони духовници от Свето-Успенската Почаевска лавра

Игуменът на манастира митрополит Павел също беше поставен под домашен арест по обвинение, че оправдава агресията на Русия срещу Украйна.

Опитът на Киев да превземе манастира е "нелегитимен от гледна точка на закона и неморален от духовна гледна точка", заяви руското външно министерство.

Свети Путин и сатанинската демокрация

Свети Путин и сатанинската демокрация

Руските политически и духовни лидери охотно черпят от религиозния регистър, за да оправдаят войната в Украйна