Руснаците гласуват на местни избори, на които доминират лоялни на Кремъл кандидати, докато в същото време опозицията призова за протести срещу непопулярната пенсионна реформа, съобщават "Ройтерс" и други световни агенции.

Фокусът е върху кметските избори в Москва, въпреки че срещу настоящия кмет Сергей Собянин няма сериозни опозиционни кандидати. Властите в столицата организираха фестивали и изложения, за да привлекат гласоподавателите и да легитимират следващия мандат на Собянин като кмет на столицата.

Но лидерът на опозицията Алексей Навални, който излежава едномесечна присъда заради незаконен протест, се опитва да организира национални демонстрации срещу пенсионната реформа.

Според руски медии десетки поддръжници и организатори на протести са задържани от полицията преди демонстрациите. Повечето от планираните за днес демонстрации не са разрешени от властите, което означава, че участващите ще бъдат арестувани.

Руснаците гласуват за губернатори и местни депутати. В Москва Собянин се очаква да получи 70% подкрепа при 30-40% избирателна активност. Преди пет години за последно опозицията беше близо да разклати статуквото, след като Навални беше близо да принуди Собянин да участва на балотаж. Този път Собянин има слаба конкуренция от Комунистическата партия и Либералнодемократическата партия на Русия (ЛДПР), както и от други две групи, след като основната опозиция има забрана за участие на изборите според нови правила.

Избирателните секции отвориха врати в 08,00 часа, а протестите са насрочени за 14,00 часа местно време.

Пенсионната реформа, която преминава през парламента, намали с 15% подкрепата за руския лидер Владимир Путин. Тя е най-непопулярната правителствена реформа от 2005 г., когато бяха премахнати помощи от съветската ера.

Първите демонстрации се проведоха в Източна Русия в неделя сутринта. Протест се проведе в град Улан Уде на 4 400 километра източно от Москва.

След наложена от Путин поправка пенсионната реформа предвижда вдигане на възрастта за пенсиониране при мъжете от 60 на 65 г. и от 55 до 60 г. при жените. Средната продължителност на живот в Русия при мъжете е 66 г., а при жените - 77 г.

На изборите днес руснаците гласуват за ръководители на 26 от 85-те региона, включително и Москва.